Gebelikte Omega 3 Takviyesi
Gebelikte Omega 3 Takviyesi
Omega 3 takviyeleri benim ve bebeğim için faydalı mıdır?
Bu soruyu sizlerden çok fazla duyuyorum. Bu nedenle bugün size bu sorunun cevabını vereceğim.
Vücudunu doğuma hazırlayan sağlıklı bir anne adayı doğuma kadar olabildiğince besin depolar. Kadınlar doğum öncesi aldıkları vitaminler gibi omega 3 desteği de almalıdırlar. Omega 3 yağ asitleri (DHA ve EPA) balıkta bulunan, çok kritik ve gerekli yağlardır.
Omega 3 yağlarını ne zaman ve ne kadar kullanmalıyım?
Yüksek kaliteli ve saf bir omega 3 balık yağı bir kadının destek programında gebelik öncesinde ve gebelik boyunca hatta emzirirken mutlaka olmalıdır. EPA ve DHA yağ asitleri, özellikle DHA hamilelik boyunca ve doğumdan sonraki ilk aylarda çok önemlidir.
Bu yağlar vücut tarafından sentezlenmediği için beslenmemize eklememiz ya da destek olarak haplarını almamız gerekir. Vücudun ihtiyaç duyduğu yağlar için hamilelikten en az 6 ay önce bu desteği almaya başlamamız gerekir. Özellikle ard arda yaşanan gebeliklerde annenin omega 3 yağ asitleri ve özellikle DHA stogu tükenir.
Omega 3 için her gün balık mı yemeliyim?
Aslında hayır. Uzmanlar hamile, emziren ve hamile kalmayı planlayan kadınların haftada 2 ya da 3 kez balık (cıva içermeyen) yemesini öneriyor. Bazı balıklarda bulunan cıva gibi ağır metallerin bazı bebeklerde sorun oluşturduğu endişesinden dolayı DHA ihtiyacına rağmen hamileler balık yemekten kaçınır. Bu nedenle, omega 3’ü balık yağı haplarıyla almak daha güvenilir bir yoldur.
DHA bebeğime neden gereklidir?
DHA bebeğin beyin, göz, bağışıklık ve sinir sistemi gelişimi için önemlidir. Omega 3 yağları gebelik öncesinde ve gebelik boyunca alınması önemlidir. Gebelik boyunca vücuttaki DHA bebeğe transfer olduğu için düşer.
Son üç ayda bebeğin beyin gelişimin büyük bir kısmı oluşur ve bu dönem anneden bebeğe DHA nın en çok geçtiği dönemdir. Bu dönem bebeğin gelişimi için çok önemlidir ancak anne içinde riskli bir dönemdir. Ayrıca doğum sonrası DHA eksikliğinden oluşabilecek sorunlarla (lohusalık depresyonu gibi) karşılaşılabilir.
Doğum sonrası DHA neden önemlidir?
Doğum sonrası DHA seviyesi emzirmeden dolayı çok düşer. Bebeğinizin DHA ihtiyacı 2 yıl boyunca beyin gelişimi devam ettiği için kritik seviyede devam eder. Kansas üniversitesinin araştırmasına göre doğduğunda annesinin DHA seviyesi yüksek bebeklerin ilk iki yıl DHA’sı yüksek devam eder. İlk 6 aylık periyodda annesinin DHA sı yüksek bebekler annesinin DHA sı düşük bebeklere oranla gelişimleri 2 ay önden gider. DHA seviyesi bebeğin gelişiminde bu nedenle çok önemlidir.
Gebelikte yeterince DHA almak bebeğin odaklanmasını, dikkatini ve öğrenmesini olumlu yönde etkiler. Ayrıca yeterli DHA bebeklerin alerji olma riskini düşürür ve bağışıklığını güçlendirir.
Düşük DHA seviyesi çocuklarda kaygı, sinir ve depresyona sebep olur.
Balık yağı, gebelikte ve lohusalıkta güvenilir ve doğal bir DHA kaynağıdır. Balık yağı balıktan bile daha güvenilirdir çünkü balığın içerebileceği çevresel toksinleri içermez.