Genital Kanserler

Genital Kanserler

Genital Kanserler

Çoğunlukla şikayetsizdirler. En mühim şikayet kuvvetli kaşıntıdır. En sık ufak dudaklarda görülür. Lezyon genelde kabarık, beyaz, gri, kırmızı ya da kahverengi renkli lokalize bir lezyondur.

Genital Kanserler

Kanserden evvelce 1. 2. ve 3. safha olarak adlandırılan başlangıç lezyonları mevcuttur. Vulva kanseri artık dış genital organ kanseri bayan genital kanserleri amacıylade rahim ağzı, rahim iç zarı kanseri, yumurtalık kanserlerinden sonra 4. sırada yer alır.

Sebep olarak genelde Human Papilloma Virüsün namacıyla bulunduğu düşünülmektedir. Human papilloma Virüs rahim ağzında kansere yol açan bir tür virüstür ve dış genital bölümde de siğillere namacıyla olur.

Genelde HPV (Human Papilloma Virüs) nin tip 16, 18, 31,33 ve 51 numaralı suşları kanser faktörü olarak sıkça karşımıza çıkmaktadır. Kronik kaşıntı, dış genital bölge derisinin nemli olması, sentetik iç çamaşırları ve çamaşırlarda sarfedilen boya ve deterjanlar, bölgeye yapılan deodorant, lokal hijyen bozukluğu, dış genital bölgenin bir grup hastalıkları (sifiliz) gibi rol oynadığı kabul edilmektedir.

Diabet, şişmanlık, yüksek tansiyon gibi hastalıkların dış genital bölümde kansere namacıyla olmaktan çok kanserin meydana çıktığı çağda görülen hastalıklar bulunduğu kabul edilmektedir.

Vajinanın Kanserleri

Vajina 8-10 cm. uzunlukta ve kas bünyesinde bir organdır. Vajinanın kanserleri direk vajinadan kaynaklanan ve başka organlardan vajinaya atlamış olan kanserler olarak değerlendirilebilir. Metastatik kanserler artık başka organlardan vajinaya atlayan kanserler vajinanın kanserlerine göre daha sık görülür. Bu amaçla vajinada görülen bir kanser lezyonuna vajinaya ait diyebilmek amacıyla metastaz kaynağı olabilecek başka organlar kesinlikle araştırılmalıdır. Tedavide ilk olarak radyoterapi tercih edilmektedir.

Rahim Ağzının Kanser Öncüsü Lezyonları

Vajinal smear ve kolposkopinin rahim ağzı kanserlerini araştırılmasında süregelen olarak kullanılması rahim ağzı kanserine yol açacak kanser öncüsü lezyonların erken tanısında dikkat çekici basitlikler sağlamış ve bu patolojilerin gelişim süreçlerini aydınlatmasına namacıyla olmuştur.

Rahim İç Zarı Kanseri

Rahim iç zarı kanserinin en mühim klinik sendromu anormal postmenopozal kanamadır. Yani menopoz ardından dönemde görülmesi patolojik olan kanamalardır. Kanama kahverengi sulu bir akıntı şeklinde de kendini gösterebilir.

Yumurtalık kanserleri

Jinekolojik kanserler amacıyla da en çok korkulan kanserdir. Çünkü hastalık ileri devrelere kadar ulaşmadan rastgele bir sendrom vermemektedir. Yumurtalık kanserinin erken tanısında kullanılacak bir teknikte şimdilik bulunamamıştır. Hem de hastalığa sebep olan faktörlerinde hala bilinmemesi etkili bir koruma yönteminin geliştirilmesine de engel olmaktadır. Bu amaçla hastalığın sıklığı azaltılamamakta ve saptanan kanserli hastalarda yeteri kadar tedavi edilememektedirler. Böylece yumurtalık kanseri bugünümüzde çok büyük problem olmaya devam etmektedir. Evlenmemiş, doğum yapmamış ya da gebe kalmamış bayanlarda yumurtalık kanseri daha çok görülmektedir.

Yumurtalığa Metastaz Yapan Kanserler

Yumurtalık, kanserlerin akciğer ve karaciğerde bulunduğu gibi sık olarak metastaz yaptığı organlardan birisidir. Yumurtalık kanserlerinin aşağı yukarı % 20’ si başka organ kanserlerinin metastazı ile meydana çıkmaktadır. Herhangi bir kanseri olan bayanda kanserin yumurtalığa metastaz yapma mümkünlülüğü aşağı yukarı % 30 olarak saptanmıştır.

Tüplerin Kanserleri

Tüm jinekolojik kanserlerin binde 3’ünü oluşturmaktadır. Önceden tüp kanserinin oluşmasında rol oynadığı iddia edilen kısırlık, rahim enfeksiyonu ve tüberkülozun bugün tüp kanserine amacıyla olmadığı bilinmektedir. Tüp kanseri en çok tüpün dış evresinde görülmektedir. Tüplerde genişlemeler görülebilir. Çoğunlukla 18-87 yaş arasında görülen bu urun ortalama görülme yaşı 55’ tir. En sık rastlanan bilgi su akıntı ve kanamadır. Ağrı üçüncü sıklıkta görülen şikayettir. Aralıklı ve kasılma tipinde olan ağrının sebebi tüplerdeki tümoral dokuyu atmak amacıyla kasılmasından kaynaklanır. Muayenede en sık rastlanan bilgi kitle saptanmasıdır. Tedavisi cerrahi, radyoterapi, kemoterapinin beraber kullanılmasıdır.