TÜYLENME
TÜYLENME
Tüylenme kadınları genelde alışık olmadığı bölgelerde (yüz, göğüs, iç baldır ve sırt) kalın ve siyah tüylerin çıkmasıdır. Tüylenme genelde kadınlarda androjen hormonlarının artmasıyla olmuştur. Tüylenme için kişisel bakım metotları ve etkili tedavi seçenekleri kullanılabilir.
BELİRTİLER
Yüksek androjen seviyeleri tüylenmeye sebep olurken zamanla başka erkek cinsine ait belirtiler de ortaya çıkar. Bu belirtiler nelerdir bakalım:
Ses tonunda derinleşme
Kelleşme
Akne
Göğüslerde küçülme
Kaslarda büyüme
Klitorisin genişlemesi
Polikistik over sendromu
Kushing sendromu
Doğuştan böbrek üstü bezi hiper plazisi Tümörler
Bazı ilaçlar Genetik faktörler Soya çekim Obezite
NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİYİM?
Vücudunuzdaki tüylenme çok fazlalaştıysa doktorunuza danışın. Aşırı tüylenme önemli bir hastalığın sebebi olabilir. Vücudunuzda birkaç ay içinde aşırı tüylenme ve erkeksi özellikler belirirse doktorunuzu mutlaka bilgilendirin. Bu konuyla alakalı bir endokrinolog ya da cildiye doktoruyla görüşebilirsiniz. TÜYLENMENİN SEBEPLERİ NELERDİR?
Tüylenme çoğu zaman herhangi bir sebep olmadan da ortaya çıkar.
RİSK FAKTÖRLERİ
Tüylenmenizi etkileyecek birçok faktör vardır.
KOMPLİKASYONLARI
Tüylenme duygusal olarak çok can sıkıcı bir durumdur. Birçok kadın bu durumdan utanır. Bu nedenle depresyona girer. Fiziksel komplikasyonlara sebep olmasa bile hormonal bir dengesizliğe sebep olur. Eğer tüylenme sorunlarınız ve düzensiz periyodlarınız var ise polikistik over sendromunuz olabilir. Tüylenme sorunu için ilaç kullanan kadınlar bu süreçte hamile kalmamalıdır. Çünkü bu ilaçlar bebeğe zarar verebilir.
ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİM?
Bir kadın doğum uzmanı ile görüşmelisiniz o gerekli durumlarda Cildiye uzmanına da yönlendirebilir. Bununla beraber aşırı kilo sorununuz ve polikistik over sendromunuz varsa kilo kaybetmek tüylenmeyi önlemeye yardımcı olur.