Gebelikte Emzirme
Gebelikte Emzirme
Gebelik boyunca bebeğinizi emzirmek sakıncalı değildir. Gebeliğin ilk aylarında göğüslerdeki hassasiyet çocuğunuzu emzirirken sizi zorlayabilir. Gebelik vücudu zorlayan bir süreçtir. Buna emzirme ve süt üretimi de eklenince zorlanabilirsiniz. Bu nedenle enerjinizi kullanırken dikkatli olun.
Gebelikte emzirme güvenli midir?
Gebelerin en çok sorduğu sorulardan birisi de hamilelikte emzirmenin güvenli olup olmadığıdır. Gebelikte emzirme güvenlidir. Bununla beraber bilmeniz gereken şeyler var. Örneğin; emzirmenin ortaya çıkardığı oksitoksin hormonu kasılmalarınızı tetikleyebilir. Risksiz bir gebelikte bu durumun herhangi bir sakıncası yoktur.
Gebelikte emzirmeye devam edip etmemek için doktorunuza başvurmalısınız. Eğer riskli bir gebeliğiniz var ise erken doğum riski sebebiyle emzirmeyi kesmenizi isteyebilir.
Gebelikte ortaya çıkan hormonlar sütünüze geçmez. Rahat olabilirsiniz.
Gebelikte süt sağmak güvenli midir?
Gebelikte emzirmek ne kadar güvenli ise sütünüzü sağmak da o kadar güvenlidir. Göğüslerinizde oluşan hassasiyet sizi sağarken rahatsız etmiyorsa herhangi bir sakınca yoktur. Sütünüzü sürekli sağmak süt üretiminizi düşürebilir. Eğer gebelik öncesi süt sağmadıysanız gebeliğin son haftalarında da süt sağmamalısınız. Kasılmalara sebep olup erken doğuma yol açabilir.
Gebelikte emzirmek düşüğe sebep olabilir mi?
Gebelikte emzirmeye devam ettiğinizde bebeğin gelişmesinin yavaşladığını ya da düşüğe sebep olduğunu duymuşsunuzdur. Ancak endişelenmeyin. Emzirme sırasında kasılmalarınız artsa bile kanıtlanan ciddi bir düşük riski yoktur. Emin olmadığınız her konuda doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz size emzirmeye devam edip etmemeniz gerektiği konusunda tavsiyede bulunacaktır.
Gebelik süt üretimini etkiler mi?
Evet süt üretiminiz bir miktar düşer. Ancak bu düşüş gebeliğin ortasına kadar olmaz. Bebeğiniz kolastrum süt üretimi başlayana kadar süt miktarındaki azalmayı ya da herhangi bir tat değişikliğini anlamaz. Bazen bebeğiniz kendiliğinden sütün tadı değiştiğinden ya da miktarı azaldığından emmeyi bırakabilir. Bazen de sonuna kadar emmek isteyebilirler. Her iki durumda da doktor tavsiyesiyle emzirmeye devam edin.
Bebeğiniz emmeyi kendiliğinden bıraktığında kendinizi suçlu ya da yetersiz sakın hissetmeyin. Siz bebeğiniz için yeterince fedakarlık yapıp ihtiyacı olan sevgi ve ilgiliyi verdiğinizden emin olabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim 😊