7. Hafta

7. Hafta

7. Hafta

7. Hafta

Hamileliğinizin keyfini çıkarın. Bu dönemde hala dışardan bakınca hamile olduğunuz anlaşılmaz bu sizin küçük sırrınız olarak kalmaya devam eder. Ancak bebeğiniz muazzam bir şekilde büyümeye devam eder.

7. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Hamileliğinizin bu döneminde bebeğiniz yaban mersini büyüklüğündedir. Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Geçen haftaki ebatının neredeyse iki katına çıktı (1,5cm). Vücudundan geçen hafta tomurcuklanan kol ve bacaklardan el ve ayakları gelişmeye başladı. Hala kurbağa larvasına benzeyen ve kuyruk benzeri çıkıntısı küçülmeye ve zamanla kaybolmaya başlamıştır. Ultrason cihazı ile bebek kalp atımları duyulabilir. Bu dönemde 1 ay 2 haftalık hamilesinizdir.

7. Haftada Annede Yaşanan Değişiklikler:

  • Mide bulantısı: Sabah bulantısı gebeliğin 7. haftasında daha şiddetli olabilir. Bu durumu hafifletecek ve vücuduna iyi gelecek şeyler bulmaya çalışmalısınız.  Bazı anneler zencefil, B-6 vitamini ve akupresür bilekliği ile mide sorunlarını hafifletmede başarıya ulaşabiliyorlar. Hormonlarınız ikinci trimesterde daha normal hale geldiğinde, mide bulantısı azalır, hatta kaybolur. İkizlere 7 haftalık hamile olan annelerin, mide bulantısı ve kusma olasılığı daha yüksektir, çünkü sabah bulantılarına neden olan hormon düzeyleri daha yüksek olabiliyor.
  • Aşırı iştah veya İştahsızlık: Kendinizi bazı spesifik ve hatta pek bilinmeyen yiyecekler yeme dürtüsü ile bulabilirsiniz. İştahsızlık ya da bazı yiyecekleri yemekten kaçınmak ise, doğanın sizi potansiyel olarak tehlikeli yiyeceklerden uzak tutmanın veya sabah rahatsızlığıyla başa çıkmanızı sağlamaya çalışmasının bir sonucudur. Çok fazla abartmadan mümkün olduğunda sağlıklı yiyecek seçimleri yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Sık idrara çıkma: Sürekli olarak idrara çıkma dürtüsüne sahip olmanız çok normal. Henüz dışarıdan bakıldığında hamile gibi görünmüyor olsanız da, rahminizin boyutu iki katına çıkmıştır ve ayrıca pelvisinizde kan akışı artmıştır.
  • Akne: Akne ve sivilceler de vücudunuzdaki hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Herhangi bir sivilce ilacı kullanmadan önce, hamilelik sırasında kullanımın güvenli olduğundan emin olmak için doktorunuza danışabilirsiniz.
  • Artan Tükürük Salgısı: İşte hiç beklemediğiniz bir semptom! Aşırı tükürük salgılamak da bu dönemdeki hormonal değişimlerden tetikleniyor ve mide bulantıları ile ilişkili oluşabiliyor.
  • Ruh Hali Değişiklikleri: Evet, yine değişen hormonlarınız... Bu hormonlar aynı zamanda sizi hamile kalma fikrine alıştırmaya çalışıyor ve bu da sizi fazla duygusal hale getirebiliyor.
  • Kramp ve lekelenme: Gebeliğin erken döneminde kramp normaldir. Sonuçta, rahim içinde pek çok değişiklik oluyor ve henüz bebeğin hareketini hissetmemenize rağmen, hamileliğinizin bu noktasında kesinlikle çok fazla kramp ve çekilme hissedebilirsiniz. Ayrıca, rahim ağzınız hamile olduğunuz için daha hassas olabilir, bu nedenle cinsel birliktelikten sonra bu dönemde lekelenme daha çok olabilir.

Bu iki hamilelik semptomu endişe verici olabilir, ancak çoğu durumda hamilelik belirtisi olarak görülür. Doğrudan bir düşük riskine işaret etmez. Karın ağrısı adet kramplarından çok daha şiddetli olursa ya da bu haftada hamilelik sırasında geçmeyen, ağır kanama varsa, derhal doktorunuzu aramalısınız.

 

 

 

Gebelik takipleri:

Unutmamalıdır ki; sağlıklı nesilleri sağlıklı anneler yetiştirir ve insan hayatındaki en önemli evrelerden biri anne karnında geçen süredir. Bu nedenle gebelik takibin sağlıklı olması hem bebeğinizin hem de sizin için ciddi öneme haizdir. Takiplerinizin düzenli yapılması ve sizin ihtiyaçlarınızı karşılayan tıbbi bakım, bu sürecin mutlulukla sonuçlanması için elzemdir.

İlk Kadın Doğum Muayenesi :

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ideal muayene süresi 20 dk. olarak belirlenmiştir. Kısıtlı zamanınızı etkili kullanmak için önceden aklınızdaki tüm soruları yazmanız size zaman kazandıracaktır. Daha önce kullandığınız ilaçlar, eğer varsa kronik hastalıklarınız konusunda tıbbi kayıtlarız, eğer olduysa önceki gebeliklerinize ait önemli dokümanları yanınızda bulundurmanızı öneriyoruz. Bununla birlikte son adet tarihiniz (SAT) gebelik takibiniz için önemli bir bilgidir. Doktorunuz ilk kontrolünüzde (ilk 3 ayda yapılan) bu tarih ile gebeliğinizin gelişimi karşılaştırır, eğer tarihinizde bir sapma varsa onu düzeltir (adet düzensizlikleri gibi bazı durumlarda SAT ile gebelik gelişimi uyumsuz olabilir) ilerleyen gebelik haftasında bebeğin gelişimi bu tarihe göre değerlendirilmektedir. Kontrolleriniz sırasında doktorunuz sizin şikayetlerininiz dinledikten sonra uygun görmesi durumunda ultrason ile bebeğinizin gelişimi takip eder belirli haftalarda çeşitli taramalar yapar, yine gerek duyması durumunda kan tahlilleriyle sağlık durumunuzu değerlendirir. Rutin olarak kilo değişiminizi ve kan basıncı ölçümü yapılır. Değerlendirmenin sonucunda hekimizin bulgularını size sunar. Yaşam tarzınız ile alakalı önerilerde bulunur.

Kontrollere eşim ile birlikte mi gelmeliyim?

Genel olarak gebeler eşi ile birlikte kendilerini daha güvende hissetmektedir. Ebeveyin olma yolunda kontrollere beraber gelmek psikolojik olarak çiftleri hazırlamaktadır. Kadınlar vücudundaki değişikler ve psikolojik alt yapısı nedeniyle anne olmaya daha hazırdırlar, ama babalar için bu durum biraz daha zordur. Bu değişimi fark etmeleri daha zor olur. Bu kontrollerde eşin eşlik etmesi, bu adaptasyon sürecini daha da hızlandırır.