6. Hafta

6. Hafta

6. Hafta

6. Hafta

Altıncı haftada, hamilelik hala sizin için yenidir, bu yüzden biraz duygusal hissetmeniz normaldir. Bazı rahatsız edici erken hamilelik semptomlarını ( Adet döneminde hissettiğiniz gibi hormonel dalgalanmalar da dahil olmak üzere) ve mutsuz hissetmeniz beklenen bir durumdur. Bir yandan hamileliğin bitmesine daha 9 ayın olması da cabası... ve elbette, bebeğinizin gelişimini tamamlaması için bu kadar süreye ihtiyaç olduğunu hatırlayarak, her anın mucizesine tanık olmanız sizi daha iyi hissettirebilir.

6. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

6. haftada bebeğin boyutu bir bezelye tanesi kadardır. Bir hafta sonra iki katı kadar boyut kazanacaktır. 6. haftada 1 ay ve yaklaşık 1 hafta kadar hamile kabul edilirsiniz. Çünkü hamilelik son adet döneminizin ilk gününden başlayarak ölçülür. Muhtemelen 2. veya 3. haftada hamile kaldınız ve bir sonraki periyodunuz bir süre gecikince hamile olduğunuzu öğrendiniz. Bu dönem bebeğinizin yüz hatlarını oluşturan ağız göz yüz gibi organların belirginleşmeye başladığı haftadır. Kolları ve bacakları oluşur vücudundan tomurcuklanmaya başlar. Kalp atışı dakikada 100-160 atım şeklinde başlar bu erişkin bir insanın atım sayısının neredeyse iki katıdır. Buna ek olarak, kan dolaşımı da gerçekleşmeye başlar. Akciğerleri, bağırsakları, beyni, kasları, kemikleri ve çok önemli hormonları salgılayan hipofiz bezi de gelişmekte ve ebat olarak yeşil mercimek boyutuna ulaşmaktadır (yaklaşık 8 mm). Kabaca kurbağa larvasına benzeyen bir görünüme sahiptir.

6. Haftada Annede Yaşanan Değişiklikler:

Henüz hamileliğin ilk zamanları olduğu için çok fazla bir belirti yaşamıyor olabilirsiniz. Bu süreçte bazı kadınlar şiddetli mide bulantıları hissederken bazılarında hiç bir değişiklik olmaz. En yaygın 6. hafta hamilelik belirtileri şöyledir:

  • Yorgunluk: Çok yorgun hissedebilirsiniz, çünkü vücudun hala değişen hormonlarına alışmaya çalışıyor. Bu dönem ekstra dinlenmeniz faydalı olacaktır.
  • Mide bulantısı: Bu dönemde sabah yaşanan mide bulantıları gün içerisinde de yaşanabiliyor. İkizlere hamile anna adayları daha şiddetli mide bulantısına sahip olabilirler. Mideyi rahatlatmaya yardımcı olacak yiyecekleri tespit ederek onları tüketmek, düzenli aralıklarla azar azar atıştırmalıklar şeklinde beslenmek iyi bir fikirdir. Çünkü boş mide, mide bulantısını tetikleyebilir.
  • Göğüs Ağrısı: Artan kan akışı nedeniyle göğüsleriniz ağrıyor olabilir. Vücudunuzun, bebeğinizi emzirmeye hazırlanmaya başladığına inanabiliyor musunuz? Evet, sadece altı haftada bile!
  • Sık idrara çıkma: hCG hamilelik hormonu pelvik bölgeye ekstra kan akışı sağladığı için daha sık idrar yapma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu yüzden tuvalete gitme daha sık görülür, ancak ağrılı idrara çıkma veya gitme dürtüsünüz olmasına rağmen idrarınızı yapamıyorsanız derhal doktorunuza söyleyin.
  • Gaz ve şişkinlik: Gebelik hormonu Progesteron bu tip sorunlara neden olabilir. Şişkinliğe iyi gelen, lif bakımından zengin yiyecekler tüketebilirsiniz.
  • Ruh Hali Değişiklikleri: Evet, huysuzluk ve duygusal aşırılıklar hormonlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle ekstra dinlenin ve ruh halinizi elinizden geldiğince kontrol altında tutmak için düzenli olarak sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar yiyin.
  • Kramp ve lekelenme: Gebeliğin 6. haftasında - ve hamileliğin erken döneminde herhangi bir zamanda - kramp ve lekelenme normaldir. Bu semptomlar, sizi, düşük gibi bazı riskli durumlar açısından endişelendirebilir. Karın ağrıları şiddetli ise (adet dönemi kramplarından daha güçlü ağrılardan söz ediyorum) veya kanama bir süre devam ediyor veya şiddetleniyorsa, doktoru aramanız gerektiğini unutmayın.