5. Hafta

5. Hafta

5. Hafta

5.Hafta:

Hamileler klubüne hoş geldiniz! 5. hafta, genellikle, annelerin hamile kaldıklarını öğrendikleri ortak zamandır. Bunun nedeni, şimdiye dek geciken adetiniz sebebiyle “belki de test yapmalıyım” kararını verdiğiniz haftadır. Ayrıca, 5 haftalık hamileyken, yükselmiş hormon düzeyleri, bulantı ve yorgunluk gibi görmezden gelmenin zor olduğu hamilelik semptomlarını hissetmeniz olasıdır. Elbette, “kulüp” şu anda çok eğlenceli olmayabilir, ama sonunda üye olduğunuz için çok mutlu olacaksınız. Sadece, yaklaşık sekiz ay kadar daha beklemeniz gerekiyor.

5. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Hamileliğinizin 5. haftasında, bebek elma çekirdeği büyüklüğündedir. Artık embriyonuz ölçülebilir. Gebeliğin beşinci haftasında, bebeğin boyu 3,30 milimetre uzunluğundadır ve daha da büyümeye devam etmektedir. Bir hafta sonra, neredeyse iki katına çıkacaktır. Daha önce bahsettiğimiz ektoderm, mesoderm ve endoderm olarak adlandırılan ve embriyonun bütün organları, bu üç tabakadan aynı anda gelişmeye başlar. Bu gelişme onu yaşama hazırlamaktadır. Bu organların dışında bebeğe doğuma kadar olan süre oksijen ve besin sağlayacak hayati organ plasenta da çalışmaya başlamıştır.

5. Haftada Annede Yaşanan Değişiklikler:

  • Göğüs Ağrısı: Mide bulantısından başka en çok rastlanan belirtilerden birisi de ağrıyan göğüslerdir.
  • Mide Bulantısı: Hamileliğin erken dönemlerinde mide bulantısı sadece sabahları değil günün herhangi bir zamanında yaşanabilir ve gün boyu rahatsız hissedebilirsiniz. Size en iyi gelecek çözümü deneyerek bulabilirsiniz. Azar azar ve sık yemek yemek bulantıları hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Yorgunluk: Yorgunluk bu haftalarda iyiden iyiye artabilir. Aniden uyuma isteğinde olabilirsiniz. Hafif egzersizler yapabilirsiniz. Bir kaç saatte bir birşeyler yiyerek kan şekerinizin çok fazla düşmesinin önüne geçebilirsiniz.
  • Sık idrara çıkma: Hamileliğin erken dönemlerinde daha sık idrara çıkma dürtüsüne sahip olursunuz. Bunun sebebi böbreklerinizin genişliyor oluşudur.
  • Kramplar: Hamileliğin 4. ve 5. haftasında hissedilen kramplar, embriyonun rahimin iç kısmına güzel bir şekilde yerleştirdiğine işarettir. Ya da rahimin bağ dokusunun genişleyip kendini esnettiğini gösterir. Bu haftada çok şiddetli veya acı verici bir durumla karşılaşıyorsanız, mutlaka doktorunuzu arayın.
  • Lekelenme: Hafif kanama 5. haftada da implantasyonun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Endişelenmenize gerek yok. Bu durum tamamen normal. Ancak aynı tavsiye burada da geçerli. Uzun süren çok fazla kanama varsa veya birkaç günden fazla sürerse ya da herhangi bir sebepten endişeleniyorsanız mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

5 haftalık hamile anne adaylarının bazılarında bu belirtilerden hiç birinin görülmediği durumlar da yaşanabilir. Bu durum bir şeylerin ters gittiği anlamına değil, sadece şanslı olduğunuz anlamına gelir.

Bu Dönem İçin Verilebilecek Tüyolar:

Eğer hekimiz tarafından aksi önerilmemişse bu dönemde uygulanan uygun egzersizler ileride taşıyacağınız ekstra yükler için kaslarınızı güçlendirir, bel ve sırt ağrılarınızı azaltabilir, kilo kontrolünüze yardımcı olur ve stresinizi azaltabilir. Özellikle yürüyüş (yokuş olmayan düz yolda) veya yüzme (hijyenik havuz koşullarında) faydalı olmaktadır. Doğum öncesi ilk doktor ziyaretiniz için hala bir randevu almadıysanız, hemen bir randevu almalısınız.

Check-up

İlk muayenenizde doktorunuz tarafından detaylıca genel sağlık durumunuz değerlendirilir. Mevcut bir kronik hastalığınız ya da gebeliğinizi etkileyecek herhangi bir sağlık sorununuz varsa değerlendirilir. Devamlı kulanmanız gereken herhangi bir ilaç varsa bunun gebelik süresince kullanımı değerlendirilir. Detaylıca yapılan kan ve idrar tahlilleri ile; vücudunuzun durumu, organlarınızın fonksiyonu ve gebe iken geçirmeniz durumunda bebeğe zarar verebilecek çeşitli enfeksiyon hastalıklarınızın taraması yapılır.

    • Vitamin Desteği: Başta Folik asit olmak üzere gereken vitaminlerin başlanması yapılan kan testlerinde rastlanılan vitamin eksikliklerinin takviyesi önemlidir.
    • Sigaranın Bırakılması: Gebelikte içilen sigara, düşük erken doğum, ölü doğum ve çeşitli ciddi anomalilere neden olabilir. Bırakmanız sizin için zor oluyorsa hekiminizden bu konuda yardım isteyin. Genellikle gebeliğin ilk haftalarında yaşanan bulantı-kusma ve koku hassasiyetleri bırakılmasını kolaylaştırmaktadır.
    • Alkol tüketiminin durdurulması: Alkolün de tıpkı sigara gibi gebeliğe ciddi zararlı etkileri mevcuttur. Tüketilen miktarını az olması bu zararlardan bebeğinizi korumamaktadır.

Ev ve işteki değişiklikler

Özellikle işyerlerinde ciddi kimyasal dumana maruz kalan, radyasyon ve zararlı biyokimyasal ajanlarla temas eden kişilerin bunlardan uzak durması önemlidir. Ağır işlerde çalışıyorsanız örneğin yük taşıyor fiziksel kuvvet gerektiren işler yapıyorsanız bunların geçici olarak başkasına devretmelisiniz. Evde ise, işe mutfaktan başlayın, dolaplarınızı, günlük kullandığınız eşyaları kolay ulaşabileceğiniz dolaplara yerleştirin. Yatak odanızda gece tuvalete kalkabileceğiniz ön görerek ayanıza takılabilecek eşyalar için önlemler alın. İlerleyen haftalar için yüksek yastıklar temin edin. Evinizin havalandırılmasına önem verin. Son olarak en kısa zamanda kendinize tüm gebeliğiniz boyunda güvenle devam edebileceğinizi düşündüğünüz bir kadın doğum uzmanından randevu alıp ilk görüşmenizi yapmakta geç kalmayın.