41.Hafta
41. Hafta
Bebeğiniz artık gününü doldurmuş durumda. 41. haftada 9 ay ve 1 haftalık hamilesinizdir. Duyduğunuz veya bildiğiniz pek çok hamile öyküsünde doğum, 41. haftadan önce gerçekleşmiş olabilir. Ancak unutmayınız ki, sizin gibi pek çok anne adayı var. Hem onlar hem de sizin için herhangi bir terslik bulunmuyor, her şey yolunda devam ediyor.
41. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
Bebeğin 3-4 kg ağırlığında ve 48-56 cm boylarındadır.
41. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
Bu hafta 40. haftadakinden daha farklı bir süreç yaşanmıyor. Bebek anne karnında son zamanlarını geçiriyor ve daha erken haftalarda dünyaya gelmiş bebeklere göre biraz daha ağır olmasını bekliyoruz. El ve ayak tırnakları uzamaya devam ediyor.
41. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
Bebeğinizin güvenliği için bu hafta da doğum gerçekleşmezse 2 hafta içerisinde suni sancılı doğum yöntemi denenebilir. Hamilelerin % 5-6’lık kısmında gecikmeli doğum yaşanmaktadır. 42 hafta ve sonrasında doğan bebekler genellikle daha kilolu ve kuru ciltli doğarlar. Doğumun geç olması enfeksiyon riskini de artırabiliyor. Doktorunuzun bu hafta itibariyle sizi, yakından takip etmesinde fayda var.
41 haftalık hamilelik belirtileri, üçüncü üç ay boyunca süre gelen belirtilerin devamıdır.
- Pelvik hassasiyeti: Bebek mesanenize ve rahim ağzınıza baskı uyguladığı için, pelvisinizde daha fazla ağrı olmasına sebep olabilir.
- Hemoroid: Bu pelvik basıncı hemoroidlere neden olabilir. Biliyoruz, hoş bir his değil ve bebek doğduktan sonra daha da kötüye gidebilir. Temkinli olmakta fayda var.
- Uykuya dalmakta zorlanma: Hormonlar ve sinirlerinizin sizi iyi bir gece uykusu almaktan alıkoyuyor olması çok olası. Bebek geldikten sonra da fazla uyuyamayacaksınız. Bu yüzden bu durumu bir pratik olarak düşünebilirsiniz. Ancak, doğuma hazırlık için, mümkün olduğunca dinlenmek avantajınıza olacaktır.
- Sık idrara çıkma: Bebek tam olarak mesanenin üzerinde oturuyor. Tuvaleti daha sık ziyaret etmek bu yüzden oldukça normal.
- Kasılmalar: Bebek doğum için hazırlıklarını artırdıkça kasılmalar, daha belirgin şekilde ve daha sık meydana gelebilir.