40.Hafta

40.Hafta

40.Hafta

40. Hafta

Mutlu son çok yakın! Bu hafta artık; hamile çantanız eksiksiz, bebek yatağınız hazır, arabada benzin full, yatmadan önce cep telefonunuzun şarjı dolu olsun. Çünkü bir gece ansızın gelebilir! Hamileliğin 40. haftasında, bazı anne adayları, gece yarısı suyun gelmesi ihtimaline karşı, yataklarına su geçirmez bir yatak örtüsü sererler. Bu bir zorunluluk değil ama kötü bir fikir de değil ve belirtmekte fayda var. Hamileliğin 40. haftası biraz zordur. Bebek ne zaman gelecek, ya hazır olmazsam gibi düşünceler zihninizde dolaşıp durur. Stres yapmayın, bebeğiniz hazır olduğunda geleceği için, vücudunuz da bu mesaja bağlı olarak doğru sinyalleri size iletecektir.

40. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Bu hafta bebeğiniz, kafasından kalçasına 51 cm uzunluğunda ve ortalama 3,5 kg ağırlığındadır. Orta boy bir balkabağı kadardır.

40. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Bu dönemde bebeğinizin vücudunun %15’i yağdan oluşuyor. 70’i aşkın refleksi çalışır vaziyettedir. Sesinizi tanır, size tepki verir. Bebeğinizin kafası muhtemelen pelvisinize düşmüştür ve vücudu sıkıca kıvrılmıştır. Fazla seçeneği yok, çok sıkıştı ve yakında çıkması gerekiyor. Bebeğiniz karnınızda hala ters duruyorsa, doktorunuz onu olması gereken pozisyona döndürmeye çalışabilir. Yine de dönmüyorsa, sizinle sezeryan doğum olasılığını konuşabilir.

Bebeğinizin küçük vücudu bu zamana kadar şişmanladı, böylece rahim dışındaki yaşama daha kolay uyum sağlayabilecek. Yine bu hafta karaciğer, akciğerleri ve beyni gelişmeye devam ediyor.

Vücudunuz, hamileliğiniz boyunca bebeğinizi besleyerek harika bir iş çıkardı. Eğer vajinal doğum yapacaksanız, zamanı geldiğinde üç doğum aşamasından geçersiniz.

Vajinal Doğum Aşamaları:

Erken Doğum Safhası: Doğumun başlangıcından rahim ağzı 3 cm açılana kadar geçen süre

Aktif Doğum Safhası: Rahim ağzı 7 cm açılana kadar geçen süre

Geçiş Dönemi: Rahim ağzı açıklığı 10 cm olana kadar geçen süre

İlk aşamada, sırt bölgesinden başlayan ve karnınıza doğru inen kasılmaları hissedeceksiniz. Bu kasılmalar bebeğinizi alt tarafa, doğum kanalına doğru hareket ettirmeye yardım eden kasılmalardır. İlk aşama genellikle 8-12 saat sürer. Kasılmalar 30-40 saniye sürer ve aralıkları 5-30 dakikadır. Rahim ağzı incelir ve genişliği 3 cm ye ulaşır.

Aktif doğum safhası, ikinci aşama, hastaneye gitmeniz gereken zamandır. Daha önce defalarca pratik yaptığınız nefes alma ve gevşeme egzersizlerine başlamalısınız. Bu aşama ortalama 3-5 saat arası kadar sürer. Rahim ağzı, 4 cm den 7 cm ye kadar açılır.

Geçiş aşaması, 1. evrenin en zor bölümü. Yaklaşık 30 dakika ila 2 saat arasında devam eder. Rahim ağzı 8 cm den 10 cm ye kadar açılır.

Doğumun ikinci evresi, serviksin (rahim ağzının) tamamen açılmasından, bebeğin çıkmasına kadar geçen süreyi kapsar.

Bu evre, bebeğin doğum kanalına itildiği ve doğduğu evredir. Bu safhada ıkınma zamanı gelmiştir. Bu aşama, 20 dakika ile 2 saat arasında sürebilmektedir. Bu sürenin sonunda doktorunuzun yardımıyla doğum gerçekleşir.

Üçüncü evrede bebeğiniz doğmuştur ve plasentası rahimden ayrılır. Artık doğum sona ermiştir. Son müdahaleler yapılarak bebeğiniz yanınıza verilir.

40. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

  • Bacak krampları: Bacak krampları uykunuzu bölebilir.
  • Pelvik baskı: Bebek pelvisinize daha da düşerek pelvik rahatsızlığınızı daha da kötüleştirebilir.
  • Uyku problemi: Uyuyamazsanız, kalkıp başka bir şey yapmanın bir sakıncası yoktur, ancak bir dergi okuma veya birşeyler yazma gibi sakinleştirici aktiviteleri tercih edin. Burada “dinlenmek” anahtar kelime.
  • Yorgunluk: Uyuyamamak gerçeği yorgunlukla kendini gösteriyor. Ancak herhangi bir planınız olamayacağından, gün içerisinde yapacağınız şekerlemeler ile dinlenebilirsiniz. En azından rahatlamak için kendinize zaman ayırın.
  • Kasılmalar: Braxton Hicks kasılmaları doğuma kadar gerçekleşmeye devam ediyor. Eninde sonunda gerçek kasılmalara dönecektir. Kendinizi dinleyin ve dikkatli olun.
  • Anksiyete: Bebek yakında gelecek. Stres yaşamamak için elinizden geleni yapmalısınız.