38.Hafta

38.Hafta

38.Hafta

38. Hafta

Artık hamileliğinizin sonuna doğru yaklaşmış sayılırsınız. Bir yandan bebeğiniz de hızla büyümeye devam ediyor. 38. Hafta, hamilelik sürecinde önemlidir. Çünkü bebeğiniz artık dış dünyaya uyum sağlamaya hazır sayılır. 

38. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Ufaklığınız artık o kadar da ufak sayılmayan bir boyuta ulaştı. Örnek vermek gerekirse, bugün doğsa bile, anne karnı dışındaki yaşamda kolaylıkla hayatta kalabilecek performansı sergileyebilir durumdadır. Bebeğiniz şuan yaklaşık 50 cm boyunda ve yaklaşık 2,9 kg ağırlığında. Son birkaç haftayı da yatıp kilo almak için kullanıyor olacak.

38. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Küçük bebeğinizin dünyaya gelişi yaklaşıyor. Bu nedenle,  her günden en iyi şekilde faydalanmaya devam ediyor. Hala büyümek ve gelişmekle meşgul. Örneğin, bu son birkaç haftada beyni büyümeye devam ediyor. Bu sırada küçük karaciğeri de neredeyse tamamen gelişti. Tahmini doğum tarihiniz hala birkaç hafta uzakta olsa da, bazı doğum belirtileri fark etmeye başlayabilirsiniz ve bebeğiniz bu hafta itibariyle her gün gelebilir. Aslında, doğum tarihi belirlenen  annelerin sadece yüzde 4'ü tam olarak bu doğum tarihlerinde doğumu gerçekleştirebilmişlerdir. Yani, sürprizlere açık olun!

İkizler ve diğer katların, tek bir bebeğe göre, erken doğma olasılığı daha yüksektir, bu nedenle ikizlere 38 haftalık hamile iseniz, doğum belirtilerine daha çok dikkat edin.

38. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

Bazı anneler, bu hafta düzenli egzersiz yapmanın iyice zorlaştığını fark edebilirler. Bu sizin için de geçerliyse, doğuma hazır olmanıza yardımcı olacak nefes egzersizlerine odaklanabilirsiniz. Bu egzersizler sadece rahatlamanıza ve stresinizi azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda doğum anında yaşanacak ağrı ve rahatsızlığı yönetmek için de faydalıdır.

  • Braxton Hicks kasılmaları: Gebeliğin 38. haftasında da bu kasılmaların olması beklenir. Eğer kasılmalarınız ağrılı değilse ve pozisyon değiştirdiğinizde hafifliyorsa, herhangi bir risk unsuru bulunmadığını söyleyebiliriz.
  • Uyku problemi: Belki endişelerinizden, belki de sadece hissettiğiniz ağrılar sebebiyle uyku tutmuyor olabilir. Biraz daha sabır!
  • Artan vajinal akıntı: Bu hafta yoğun, sümüksü bir maddenin geldiğini fark edebilirsiniz. Bu durumun varlığı tamamen normaldir. Rahim ağzınız doğuma hazırlanırken, genişledikçe salgılar artar. Çünkü, -endişelendirmek gibi olmasın ama- doğum yaklaşıyor!
  • Göbek Kaşıntısı: 38 haftalık hamile karnınız, gerilebildiği kadar geriliyor.  Bu nedenle daha da hassaslaşıyor. Kaşıntılar da paralelde artıyor. Bol su tüketimi rahatlatabilir. Hamileliğin bu haftasında, daha yoğun bir nemlendirici kullanmaya başlayabilirsiniz. Tekrar edelim; bol miktarda su içmeyi unutmayın.
  • Şişmiş ayak ve bilekler: 38 haftalık hamilesiniz. Bu yüzden, arkanıza yaslanıp ayaklarınızı mümkün olduğunca yukarı kaldırmak için bir mazeretiniz var. Kan akış hızını artırmak ve şişliği azaltmak için düzenli yürüyüşler yapın.
  • Anksiyete: Çok yaygın bir hamilelik semptomudur. Doğum yaklaştıkça aklınızda çok fazla soru işareti ve endişe olması normaldir. Zihninizi meşgul edecek eğlenceli bir şeylerle oyalanabilirsiniz. Bir film izleyebilir, eşinizle özel bir akşam yemeği yiyebilir veya öğle yemeği için arkadaşlarınızla bir araya gelebilirsiniz. Yenidoğan, tüm zamanınızı çalmadan önceki son günleriniz veya haftalarınız bunlar, olabildiğince tadını çıkarın.