37.Hafta

37.Hafta

37.Hafta

37. Hafta

Gebeliğin 37. haftası, hamileliğin 9. ayına denk gelir. 37 haftalık gebelik döneminde olan bir anne adayı için doğum artık çok yakındır ve her an başlayabilir. Dolayısıyla buna hazırlıklı olmak gerek. Artık onu kucağınıza almak üzeresiniz, her an dünyaya gelebilir! Bu hafta doğum gerçekleşse bile bebeğiniz içn hayati bir risk yoktur.

37. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Bebeğin ağırlığı 2,9-3 kilogram ve boyu yaklaşık 47-52 cm kadardır. 37. haftada bebeğin boyutu yaklaşık iri bir marul yaprağı kadardır.

37. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Bu dönemde bebeğinizin vücudunu kaplayan ince tüyler artık döküldü. Bebeğiniz parmaklarıyla kavrama hareketi yapabiliyor. Ayrıca, dış dünyadaki parlak ışıklara, ışığa doğru hareket ederek veya dönerek yanıt verebiliyor. Henüz yapmadıysa, doğum hazırlığı için, baş aşağı bir pozisyona geçiyor olabilir. Bebeğiniz, nefes hazırlıklarına devam ediyor. Ciğerlerine amniyon sıvısı çekip boşaltıyor. Vücudu yağlanmaya devam ediyor ve biraz daha büyüyor. Artık gözlerini kırpıyor, karnınızda bir o yana, bir bu yana hareket ediyor.

37. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

Bu hafta yaşanan semptomlar doğum belirtileri ile karıştırılabilir.

  • Mide ekşimesi: Bebeğiniz, doğum tarihi yaklaştıkça, sindirim sisteminize daha çok baskı yapar.
  • Lekelenme: Hamileliğin 37. haftasında bir miktar lekelenme normaldir. Unutmayın, hamileyken rahim ağzı çok hassastır, bu nedenle cinsel ilişki durumunda tahriş olup kanayabilir. Ancak birkaç damla kandan fazlası geldiyse doktorunuzu arayın. Vajinal kanama, plasenta ile ilgili bir problemin işareti olabilir (plasental abrupsiyon gibi) ve hemen tedavi edilmesi gerekir.
  • Deri çatlağı: 37 haftalık hamile karnınızda ve devam edecek haftalar boyunca yeni çatlaklar oluşmaya devam edebilir. Nemlendirici bir vücut yağı ile vücudunuzu mümkün olduğunca nemlendirin. Ayrıca, her iki dakikada bir lavaboyu ziyaret etseniz de, bol miktarda su içmeye devam edin.
  • Karın basıncı: Bebek, doğumun yaklaşmasıyla pelvisinize doğru indiyse, karnınıza daha çok baskı uygular, bu da yeni ağrı ve acılar hissetmenize neden olabilir ve daha fazla idrara çıkma dürtüsü yaşıyor olabilirsiniz.
  • Uyku problemi: Gün boyunca bol miktarda egzersiz yapın, yatmadan hemen önce bol su için ve kafein alımınızı sınırlandırın.
  • Kasılmalar: 37. haftada kramp veya kasılmalar olmasını bekleriz. Sonuçta, yakında bir bebeğiniz olacak ve vücudunuz bu duruma hazırlık yapıyor. Oturursanız ya da uzanırsanız kasılmalarınızın hafifleyecektir. Bunlar, Braxton Hicks kasılmaları, gerçek doğum kasılmaları değil. Susuz kalmadığınızdan emin olun, çünkü dehidrasyon erken doğum riskini artırabilir.
  • Mide bulantısı: Mide bulantısı, hamilelik sırasında neredeyse hep yaygındır. Ancak şimdi doğum tarihiniz çok yakın olduğundan, doğumun her an gerçekleşebileceğini gösteriyor olabilir. Eğer mide bulantınız şiddetli ise - özellikle kusacak gibi hissediyorsanız - doktorunuza söyleyin. Böylece HELLP veya Preeklampsi gibi hastalıklar veya hamilelik komplikasyonları varsa bunlara zamanında müdahale edilebilir.

NOT: İkizlere 37. haftalık hamile iseniz: İkizlerin yüzde 57'si 37. hamilelik haftasından önce doğar. Eğer sizinkiler hala dünyaya gelmediyse, ikiz anneleri arasında azınlıktasınız demektir.