36.Hafta
36. Hafta
9 ay oldu mu? Zaman hızla akıp gidiyor. Bebek, bu hafta itibariyle, canının istediği herhangi bir gün gelmeye karar verebileceğinden, son hazırlıklarınızı 36. haftada tamamlamaya çalışmanız akıllıca olacaktır. Örneğin, birkaç ay önce bir doğum dersi aldıysanız, size verilen materyalleri yeniden okuyup hatırlayabilir veya eşinizle birlikte öğrendiğiniz nefes tekniklerini uygulayabilirsiniz. Hastaneye gitme planınızı da gözden geçirebilirsiniz.
36. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
36. haftada bebeğiniz yaklaşık büyük bir marul yaprağı kadardır. Ortalama 2,7 kilogram ağırlığında ve 46-52 cm uzunluğundadır.
36. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
Bebeğiniz gelecek birkaç hafta içinde yaklaşık iki kilo alması muhtemel ve doğacağı zamanki uzunluğa aşağı yukarı ulaştı.
Peki, o kadar da küçük olmayan bu minik, doğum anında, doğum kanalından nasıl geçecek? Bu haftada, kafatası kemikleri gelişmiştir, ancak henüz kaynaşmamıştır. Bu da, baş ve vücudun serviks ve pelvisinizden biraz daha kolay geçmesine yardımcı olarak, hareket edebilecekleri ve üst üste gelebilecekleri anlamına gelir. Bu nedenle, vajinal doğum yaparsanız, bebeğiniz doğduğunda başı biraz şekilsiz görünebilir, ancak birkaç saat veya birkaç gün içinde daha normal, yuvarlak bir şekle geri dönecektir. Kafatası kemikleri de hayatının ilk iki yılında tamamen birleşip kemikleşecek.
36. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
- Nefes almak daha kolay: Bebek pelvisinize inerken, ciğerlerinize yapılan baskı azalacak ve daha derin nefes alabileceksiniz.
- Pelvik rahatsızlığı: Bunu, tekrar daha iyi nefes almanızı sağlayan aynı sebepten dolayı hissediyorsunuz! Bebek aşağıya doğru indikçe pelvisinize baskı uygular. Düzenli ve kalıcı kasılmalar dahil olmak üzere, doğum başlangıcı sayılabilecek belirtilere dikkat etmekte fayda var.
- Uyku problemi: Saat 3'te uyanmak, günlük yazmak veya dolabı yeniden düzenlemek mi? Uykusuzluktan neyle meşgul olacağınızı şaşırmanız normal. Elinizden geldiğince rahatlamanın bir yolunu bulun.
- Mide ekşimesi: Büyüyen bebeğiniz sindirim sisteminizi tıkayarak, çalışmasını zorluyor. Mide koruyucular soruna yardımcı olabilir (doktorunuz tarafından onaylandığı sürece). Narenciye, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınarak mide yanmasını önleyebilirsiniz.
- Şişmiş ayak ve bilekler: Bir miktar şişkinlik 36. haftada tamamen normaldir. Bebeğinizi doğurur doğurmaz bu durumun ortadan tamamen kalktığını fark edeceksiniz. Ancak şiddetli veya ani şişlik ciddi bir problemin işareti olabilir. Bu nedenle durumu en kısa sürede doktorunuza bildirin.
- Vajinal akıntıdaki değişiklikler: Hamileliğin 36. Haftasında, vücudunuz doğuma hazırlandığından akıntı artabilir. Ancak, sulu akıntı (amniyotik sıvı olabilir – bu durumda mutlaka doktorunuzu aramalısınız), Kan (erken doğum belirtisi olabilir), mukus benzeri akıntılara dikkat edin. Bu durumlar, doğumun çok yakın olduğunun işaretleridir.
- Braxton Hicks kasılmaları: Muhtemelen karında hala gerilme yaşıyorsunuz ve bu his daha da şiddetlenebilir. Hamileliğin 36. haftasında, en az adet krampları kadar ağrılı olan bu krampların Braxton Hicks'den kaynaklandığını unutmayın. Daha şiddetli bir şey yaşıyorsanız, derhal doktorunuza bildirin.