35.Hafta

35.Hafta

35.Hafta

35. Hafta

Kaç haftalık hamile olduğunuzu merak ediyor musunuz? Tam dönem gebelik 39 ila 40. haftalar arasındadır. Büyük güne adım adım yaklaşıyorsunuz! 35. hafta itibariyle, yedi ay ve yaklaşık üç haftalık hamilesiniz. Bu hafta, sekizinci ayın son haftası. Bebeğinize kavuşmanıza sadece 4 veya 5 haftanız daha kaldı!

35. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Hamileliğin 35. haftasında bebeğiniz bir kavun boyutundadır. Ortalama 2,5 kg ağırlığında ve 45-50 santimetre uzunluğundadır. Bu dönemden itibaren daha fazla uzamaz ama kilo almaya devam eder.

35. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Bu hafta, bebeğinizin kolları ve bacakları daha fazla büyür. Cildi pembeleşir ve daha pürüzsüz hale gelir. Bebeğinizin cildinde onu amniyotik sıvıdan koruyan Vernix tabakası, önceki haftalara göre kalınlaşmaya devam eder. Ancak, daha önceki haftalarda vücudunu kaplayan ve lanugo adı verilen ince tüyler neredeyse yok olmak üzere.

Bu dönemde, bebeğinizin akciğerleri gelişmeye devam eder. Akciğerin yüzeyi aktif bir madde üretir. Sürfaktan denilen bu madde, bebeğinizin ciğerlerinin düzgün çalışmasına ve rahmin dışına çıktığında hava almasına yardımcı olacak bir maddedir. Bebeğinizin beyni ve sinir sistemi hala gelişmektedir.

35 haftada, dolaşım ve kas-iskelet sisteminin her ikisi de tamamen gelişmiştir ve bebek muhtemelen doğuma hazırlık için, baş aşağı pozisyonda aşağı doğru kaymaktadır.

Bu dönemde bazı doktorlar sezeryan doğum önerebilir. Bunun gerekçeleri, bebeğinizin ters pozisyonda olması, Plesanta Previa’ya sahip olmanız (çünkü bu rahatsızlık bebeğin rahim kanalından güvenle çıkmasını engeller), bebeğinizin pelvis ve vajinadan geçemeyecek kadar büyük olması, daha önceden sezeryan yaptırmış olmanız nedeniyle yine sezeryan yapmanızın güvenli olduğunun düşünülmesi olarak sıralanabilir. Normal doğumda ısrar ediyorsanız doktorunuzla tüm olasılıkları ayrı ayrı değerlendirmeniz faydalı olacaktır.

 

 

 

35. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

  • Sık idrara çıkma isteği: Sebebi, mesaneye yapılan baskının daha da artması. Lavaboya yapılan bu ekstra yolculukların sizi çok fazla su içmekten alıkoymasına izin vermeyin. Unutmayın, dehidrasyon erken doğum riskini artırır. Bu yüzden mutlaka bol su için.
  • Kabızlık: Daha önce de söylemiştik ve tekrar söyleyeceğiz: menüde bol miktarda lifli gıdaların olmasına dikkat edin. Her şeyi denediyseniz ve hala kabızlıkla mücadele ediyorsanız, doktorunuza yardımcı olabilecek herhangi bir ilaç kullanımının uygun olup olmadığını sorun.
  • Kalça ve pelvis ağrıları: Bu ağrılar, vücudunuzun, bebeği dışarı çıkarmaya hazır olduğunun bir işaretidir. Elbette ağrılarınn başka amaçları da var. Ağrıyla birlikte bağlar gevşer, böylece bebek rahimde daha kolay ilerleyebilir.
  • Braxton Hicks Kasılmaları: Hamileliğin 35. haftasında, yaşadığınız kasılmaların sayısında bir artış olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu kasılmalara yakalandığınız zamanlar; dinlenin ve bolca su için.