34.Hafta
34. Hafta
Bu hafta ne dediğinize dikkat edin. Zira, minik bebeğiniz 34. haftada söylediklerinizi ve konuşmalarınızı duyabiliyor. Bebeğiniz, bu haftadan itibaren, söylediğiniz ninniyi dinleyip sevebilir. Doğduktan sonra da bu ninniyi tanıyarak, kendisini anne karnında olduğu gibi güvende hissedebilir.
34 haftalık hamile iken, anne olmaktan sadece altı hafta uzaklıktasınız.
34. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
Bebeğiniz bu hafta 2,2 kilogram ağırlığında ve 45-50 santimetre uzunluğundadır. Boyutu yaklaşık olarak bir balkabağı büyüklüğü kadardır.
34. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
34. haftalık hamilelik haftasında bebeğiniz daha da büyüyor ve bulunduğu alanı iyice daraltıyor. Bu nedenle hareketlerinin farklı olduğunu, belki biraz daha az kuvvetli olduğunu hissedebilirsiniz. Bu normaldir çünkü hareketi için artık çok daha az yeri var.
Bu süre zarfında bebeğiniz, büyük girişini yapmaya hazırlanırken pelvisinize doğru daha da ilerliyor. 34. haftanın başlarında veya takip eden haftalarda, bir ultrason veya muayeneniz varsa, bebeğinizin doğum için hazırlık yaptığını yani, baş aşağı pozisyona geçtiğini görebilirsiniz. Eğer bir erkek bebek bekliyorsanız, bu dönemde bebeğinizin testisleri karnından, olması gereken yerlerine yani testis kılıfına doğru inmeye başlar.
34. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
- Bulanık görme: Hormonların, sıvı birikiminin ve uyku eksikliğinin bir kombinasyonu olarak görüşünüz biraz bulanıklaşabilir. Bu genelde normal, geçici bir hamilelik belirtisidir, ancak bulanık görmeye; şişlik, baş ağrısı, hızlı kilo alma eşlik ediyorsa, Preeklampsi belirtisi olabilir, bu yüzden hemen doktorunuza bildirin.
- Yorgunluk: Bebeğinizin ve aldığınız kilolaların yarattığı ekstra ağırlığı taşımak oldukça yorucudur. İçeride birden fazla bebek varsa bu ağırlığı taşımak daha da yorucu olabilir.
- Kabızlık: 34. haftada kabızlık yaşamanız normaldir. Sık sık dolaşmayı, bol lifli yiyecekler yemeyi (yeşil yapraklı sebzeler) ve bol miktarda su içmeyi unutmayın.
- Hemoroid: Ne kısır döngü! Tuvaletinizi yaparken zorlamak, bu keyifsiz sağlık problemine neden olabilir. Hemoroidleri hafifletmek için, kabızlık sorununu çözmeye çalışın ve bölgedeki baskıyı hafifletmek için farklı oturma ve ayakta durma pozisyonlarını deneyin.
- Şişmiş ayak ve bilekler: Şişliği azaltmak için mümkün olduğunca uzanın ve ayaklarınızı havaya kaldırın.
- Karında baskı: Bebek gelişe hazırlanırken ve pelvise doğru düşerken, karında baskıya ve daha sık idrara çıkmanıza sebep olabilir.
- Braxton Hicks kasılmaları: Gebeliğin 34. haftasında kramp hissi tamamen normaldir. Muhtemelen vücudunuz gerçek doğuma hazırlanıyor. Bununla birlikte, 34. haftada yaşanan pelvik ağrısının problem yaratabileceğini unutmayın. Yaklaşık bir saat süren ve durmayan düzenli kasılmalar, vajinal kanama ve bel ağrıları erken doğum belirtileridir. 34. haftada bu gibi semptomlardan herhangi birisi varsa, derhal doktorunuzu arayın.