32.Hafta
32. Hafta
32 haftada 7 aylık hamilesinizdir. 8 ay çok yakında başlamak üzere. Az bir zaman kaldı, rahatlayın ve hamileliğin keyfini çıkarın!
32. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
32 haftalık bebeğiniz bir balkabağı kadar büyüktür. Gün geçtikçe büyüyen bebeğinizin boyu yaklaşık 42,4 cm, ağırlığı 1,7 kilogramdır.
32. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
Bebeğiniz bu hafta veya bir süre sonra ters durmaya başlayabilir. Bebeklerin çoğu, doğumdan en az birkaç hafta önce baş aşağı pozisyona doğru hareket etmeye başlar. Minik akrobatınız, doğumundan önce birkaç kez pozisyon değiştirmeye karar verirse, şaşırmayın. Bu hareketin sebebi, doğum sırasında doğum kanalından aşağı inmeye hazırlanmasından kaynaklanıyor. Bebeğiniz dönerken ve yerleşirken bunu siz de hissedebilirsiniz.
Bu dönemde bebeğiniz, doğduğu zaman tanışacağınız bebeğe daha da benziyor. Örneğin, kirpikleri, kaşları ve kafasındaki kılları bile hepsi yerli yerinde. Bazı bebekler az miktarda lanugo (ince tüyler) ile doğsalar da, sizin bebeğiniz, lanugoyu - yani vücudunu kaplayan ince tüyleri - çoktan dökmeye başladı.
Bebeğin derisinin altında, giderek daha fazla yağ birikiyor. Bu, bebeğin cildini yavaş yavaş opak duruma getirmektedir. Hepsi bu kadar da değil: Bebeğinizin ayak tırnakları uzuyor ve ultrasonda da görülebilir.
32. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
- Daha sık Braxton Hicks kasılmaları: Bu kasılmalar muhtemelen daha sık ve güçlü şekilde yaşanmaya başlıyor. 32. haftada ikiz bebeklere hamile anne adayları, erken doğum riski altındadır. Bu yüzden, bir türlü dinmeyen kasılmalara karşı daha dikkatli olmaları gerekir.
- Daha koyu renkli meme uçları: Bu dönemde meme uçları daha koyu görünür. Tam olarak nedenini bilinmiyor, ama şöyle bir teori var. Meme ucu rengi koyulaşıyor çünkü böylece bebek onları emerken daha iyi görebiliyor. Mucizevi değil mi?
- Nefes darlığı: Endişelenmenize gerek yok. Bebeğiniz nefes alıyor. Nefes darlığı çeken sadece sizsiniz. Bu yüzden kendinizi çok fazla zorlamayın. Ara ara dinlenmek iyi gelecektir.
- Mide ekşimesi: Bu haftada da mide ekşimesi şikayeti devam edebilir. Hamilelik döneminde doktorunuzun önerdiği mide ilaçlarını kullanmakta bir sakınca olmayacaktır.
- Sızdıran göğüsler: Göğüsleriniz muhtemelen gözle görülür şekilde büyümüş ve bebeğin hayata gözlerini açtığı ilk birkaç gün besleneceği kolostrumu üretmeye başlamıştır. Bu yüzden göğüslerden gelen bu hafif sızıntıyı görürseniz şaşırmayın. Bu tamamen normaldir.
- Vajinal akıntı: Bu durum biraz rahatsız edici olabilir, ancak boşaltım sisteminde yaşanan artış vücudunuzun doğum için hazırlanma şeklidir; böylece ilgili bölgede enfeksiyonu önlüyor. Vajinadan yoğun kıvamlı, yapışkan (bazen kanlı) akıntı gelmesi normaldir. Dikkat edilmesi gereken şey: Sulu bir sıvı gibi görünen akıntı. Akıntıdan daha çok su gibi yoğun bir akıntı varsa, suyunuz gelmiş ve sızıntıya neden oluyor olabilir. Böylesi bir durumda, mutlaka doktorunuzu arayın veya hastaneye gidin.