31.Hafta
31. Hafta
Hamileliğinizin 31. haftasında 6 ay ve 3 haftalık hamilesinizdir. Bu haftanın sonunda yedi ayı tamamlıyorsunuz.
31. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
31 haftalık hamileyken bebeğiniz, hindistan cevizi büyüklüğündedir. Hamileliğinizin 31. haftasında bebeğiniz yaklaşık 1.5-1,7 kg ağırlığında ve 40 cm boyundadır.
31. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:.
31. haftanın sonunda, bebeğinizin 5 duyusunun hepsi tamamen gelişmiştir. Bu dönemde, bebeğinizin kemiklerinin çoğu sertleşse de kafatasındaki kemikler daha yumuşak ve esnek kalmaya devam ediyor. Bu, doğum sırasında doğum kanalından geçmesini kolaylaştırmayı sağlayacak. Doğumda, bebeğinizin kafatası üzerinde fontanelles (bıngıldak) adı verilen yumuşak (kıkırdak yapılı) bölümler olacaktır: Birisi, bebeğiniz doğduktan birkaç ay sonra, diğeri ise yaklaşık 18 ay sonra tamamen kemikleşecektir.
Yine bu haftada minik bebeğinizin beyni hızla olgunlaşıyor. Bunun sonucu olarak, bebeğiniz kendi vücut ısısını düzenlemeye başlayabilir, bu da artık sıcaklık için amniyotik sıvıya tamamen bağımlı olmadığı anlamına gelir. Sık sık idrara çıkan tek kişi artık siz değilsiniz! Bebeğiniz de amniyotik sıvıyı yuttuğu için, her gün birkaç bardak kadar idrarını yapıyor.
31. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
- Nefes darlığı: Vücudunuz ağırlaştıkça, nefes darlığı çekebilirsiniz. Günlük işlerinizi yürütürken daha fazla sorun yaşabilirsiniz. Kendinizi fazla zorlamayın. Sizin ve bebeğinizin biraz egzersiz yapması faydanıza ama dinlenmek için mutlaka ara verin.
- Kuru, çabuk kırılan tırnaklar: daha hızlı uzayan ayak ve el tırnakları, tırnakların daha çok kurumasına ve kırılmasına neden olabilir. Bazı anne adayları, nemlendirici bir manikür yağıyla duruma müdahale edebilmekteler.
- Braxton Hicks kasılmaları: Braxton Hicks kasılmalarını hafifletmek için bol su için ve sık sık pozisyon değiştirin. Bu, kasılmaların erken doğum eylemine dönüşmesini önleyecektir. Bazı hamilelik komplikasyonlarınız varsa veya ikizlere 31 haftalık hamileyseniz, erken doğum riski daha yüksektir.
- Sızdıran göğüsler: Bu sarı sıvı bebeğin kolostrum adı verilen ilk yemeğidir. Vücudunuz büyük günün gelişi için hazırlanıyor.
- Sık idrara çıkma: Mesaneniz de ciğerleriniz gibi kalabalık. Günlük rutininizde, daha fazla idrara çıkmak dışında, bu konuda yapabileceğiniz ne yazık ki pek bir şey yok.
- Sırt ağrısı: Ağrınızı hafifletmek için, germe aktiviteleri yapmaya devam edebilirsiniz. Doğum öncesi yoga dersleri faydalı olabilir.
- Uyku problemi: Sırtınız, göbeğiniz ağrıyorsa, uyku için rahat bir pozisyon bulamıyorsanız daha sık ayağa kalkmanız ve hareket etmeniz gerekiyor.