29.Hafta

29.Hafta

29.Hafta

29. Hafta

29 haftada, altı ay ve bir haftalık hamilesinizdir. Karnınızdaki hareket yüzünden bir dansçı veya bir ninja taşıyor hissine kapılabilirsiniz. Bu hareketler tamamen normaldir.

29. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

29. Haftada bebeğiniz bir bal kabağı büyüklüğündedir. Boyu 38 santimetreye kadar uzamıştır. Yaklaşık 1,4 kg ağırlığındadır. Doğuma kadar bu ağırlık yaklaşık 3 katına çıkacaktır.

29. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

29. haftada bebek çok fazla hareket etmekle kalmıyor, aynı zamanda daha hızlı kilo alarak şişmanlıyor. Sindirim sisteminize baskı yapmaya devam ettikçe, etkilerini hissedeceksiniz: hemoroid, mide ekşimesi, pelvik ağrı ve sık idrara çıkma, bu dönemde yaygındır. Ana vücut ve organların gelişimi neredeyse tamamlanmış olmasına rağmen, akciğerleri henüz rahim dışındaki yaşam için yeterince olgun olmayabilir. Bu dönemde, sağlıklı beslenmek bebeğinizin gelişimi için hayati öneme sahip. İki önemli besin demir ve kalsiyumdur. Demir, vücudunuzun her yerine oksijen taşıyan ve kansızlığı önleyen kırmızı kan hücrelerini korumasına ve yenilemesine yardımcı olur. Anneler için her gün en az 30 miligram Demire ihtiyaç duyulur; bu da sığır veya domuz karaciğeri, fasülye ve güçlendirilmiş tam tahıl gevrekleri ve yulaf ezmesi gibi Demir açısından zengin gıdalardan temin edilebilir. Doktorunuzla konuşarak gerekirse Demir seviyenizi koruyacak düzeyde Demir takviyesine başlanabilir. Kalsiyum ise, sadece kemiklerinizi ve dişlerinizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda bebeğinizin küçük kemiklerini güçlendirmeye yardımcı olur. Her gün yaklaşık 1000 miligram Kalsiyum almanız gerekir (19 yaşından küçükseniz günde 1.300). Bu miktarda kalsiyumu, birkaç dilim tam tahıllı ekmekten, peynir, brokoli veya yoğurttan alabilirsiniz.

29. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

  • Baş ağrısı ve / veya baş dönmesi: Uykusuzluk, başınızı ağrıtabilir veya rahatsız hissettirebilir. (Dinlendirici bir uyku çekmenin zor olduğunun farkındayız ancak, elinizden geleni yapmalısınız.) Düşük kan şekeri de baş ağrısına sebep olabilir. Bu yüzden, düzenli aralıklarla bir şeyler yediğinizden emin olun.
  • Göbek Kaşınması: Bu bölgede cildiniz daha ince, daha hassas hale geldiği için kaşıntı yaşanabilir. Vücudunuzu nemlendirmek için bolca su içebilirsiniz. Doktorunuza yoğun kaşıntı veya kızarıklık olması durumunda bilgi veriniz.
  • Sırt, bacak veya kalça ağrısı: Bir miktar ağrı elbette tamamen normaldir. Vücudunuz 29 haftalık hamilelikte bebeğin aldığı konuma bağlı olarak, her yere baskı yapıyor. Yanı sıra, eklemleriniz ve bağ dokularınız doğum hazırlığı için daha yumuşak bir haldedir. Tüm bunlar baskıya, ağrı ve acıya neden olabilir.
  • Hemoroid: Bebeğiniz, sindirim sisteminize de baskı uygular ve hamilelik hormonları bağırsak kaslarınızı gevşeterek hemoroidlere neden olabilir. Bol miktarda lifli yiyecekler, yapraklı sebzeler tüketerek ve su içerek bu şikayeti hafifletebilirsiniz.
  • Kabızlık: Kabızlık, hemoroid oluşumuna neden olabilir. Doğru beslenmek ve bol su tüketimi önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Uyku problemi: Kafeinde aşırıya kaçmadan, bol su tüketin ve hafif bir egzersiz yapın. Doğum öncesi yoga ve pilates derslerinden faydalanabilirsiniz.
  • Sık idrara çıkma: Rahminiz ne kadar genişlerse, o kadar sık tuvalete gitmeniz gerekecektir. Bu, sıvı tüketimini azaltmanız gerektiği anlamına gelmez. Yeterli miktarda sıvı tüketimi 29 hafta ve üstü hamilelik yan etkilerini hafifletmek için çok önemlidir. Erken doğumu önlemek için de önemlidir.