28.Hafta
28. Hafta
Üçüncü üç aylık döneme hoş geldiniz! 28 ve daha üstü haftalık hamileler genellikler uyku problemi yaşamalarıyla meşhurdurlar. Kendinizi gecenin ortasında uyanık bulursanız, rahatlatıcı bir şeyler yapabilirsiniz. Bir kitap okuyabilir, papatya çayı içebilir veya dinlendirici bir müzik dinleyebilirsiniz.
28. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
28. haftada bebek bir patlıcan boyutundadır. Artan yağ katmanları sayesinde bebeğinizin ağırlığının %2-3'ü yağ dokusu depolarından oluşuyor. Bu dönemde minik bebeğiniz yaklaşık 1,1 kilogramdır. Boyu ise 35 santimetre civarındadır.
28. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
Bebeğiniz yine bu hafta nefes alıp verme denemeleri yapmaya devem edecek bunu yaparken içinde yüzdüğü amniyon sıvısını ciğerlerine alıp yutabiliyor.
Küçük çocuğunuz artık gözlerini açıp kapatabiliyor. Kirpikleri bile var! Gözleri açıkken, bebeğiniz artık, gelen ışıktaki değişimlere tepki olarak dönebilir veya hareket edebilir. Bebeğinizin beyni hala gelişmeye devam etse de, merkezi sinir sistemi bebeğinizin vücut ısısını kontrol edebilmek için yeterince gelişmiştir. Yine bu hafta bebeğiniz, hıçkırabilir, parmaklarını emebilir. 5 duyusu da tam olarak gelişmiştir.
28. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
- Uyku problemi: Son buluşma tarihi yaklaştıkça, rahat bir uyku çekmek konusunda daha fazla sorun yaşayabilirsiniz. Buna neden olan şeyler, hormonlar veya sinirsel nedenler veya her ikisi de olabilir!
- Nefes darlığı: Bebek ciğerlerinizi ve diyaframınızı kalabalıklaştırmaya devam ederek nefes almanızı zorlaştırır. Kendinizi çok fazla zorlamayın ve ara ara nefesinizi düzenlemek için kendinize izin verin.
- Ağrı ve sızılar: Üçüncü üç aylık dönem, hormon dalgalanmalarından dolayı çok daha rahatsız edici olabilir. (Özellikle siz, ikizlere 28 haftalık hamile olan anneler için konuşuyoruz!) Bu durumla baş etmek için; yoga yapmak, esnemek, yüzmek, yürümek ve / veya doğum öncesi masaj yaptırmak faydalı olabilir. Çok fazla ayakta duruyorsanız, hamile destek kemeri takmayı deneyebilirsiniz. Pek güzel görünmüyor belki ama ağrı hissetmenize neden olan baskının, bir kısmını hafifletebilir.
- Braxton Hicks kasılmaları: Bu pratik kasılmalar, vücudunuzu doğuma hazırlamaya yardımcı olduğu için bu hafta daha güçlü, daha belirgin veya daha sık yaşanıyor olabilir. Kasılmaların sadece ara sıra olduğundan emin olun. Eğer normal değillerse ve daha sık yaşanmaya başladıysa, pozisyon değiştirdiğinizde durmuyorsa, erken doğum eylemi söz konusu olabilir. En kısa sürede doktorunuzu aramalısınız!
- Sızdıran göğüsler: Göğüsleriniz bebeklerin ilk yemeği olan kolostrum denilen sarımsı bir maddeyi üretiyor olabilir.