27.Hafta

27.Hafta

27.Hafta

27. Hafta

Nihayet, ikinci üç aylık dönemin sonu ve son üç aylık dönemin başındasınız. Hamileliğinizin 27. Haftasında, beş ay ve dört haftalık hamilesinizdir.

Muhtemelen hala değişen bedeninize ve hamilelik kilolarınıza uyum sağlamaya çalışıyorsunuz. Karnınız büyüdükçe daha fazla ağrı ve acı hissedebilirsiniz.

27. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Hamileliğin 27. haftasında bebek yaklaşık marul başı büyüklüğündedir. 27. haftada bebek nefes alır, (bu amniyotik sıvı, hava değildir) bu da beyin aktivitesinin olduğunu göstermektedir.

27. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Bebeğiniz, tekmeler ve uzanmalar üzerinde çalışıyor ve kavrama hareketleri yapmaya başlıyor. Ayrıca özellikle uyurken de gülümsemeye başladı. Ve dahası var: bebeğinizin göz kapakları tekrar açılabilir. Bebeğiniz etrafındaki ışıkları ve gölgeleri görebilir. Bebeğiniz bu dönemde etraftaki tanıdık sesleri ayırt etmeye başlıyor olabilir, özellikle de sizinkini... Seslenmenizle birlikte, kalp atış hızı yavaşlayabilir, bu onun sakin ve rahat bir durumda olduğu anlamına gelir. Bebeğinizin küçük akciğerleri, karaciğeri ve bağışıklık sistemi gelişmeye devam ediyor. Bu hafta, bebeğiniz bir bebek gibi görünmektedir, sadece daha küçüktür. Hamileliğin 27. haftasında bebeğinizin, rahimdeki pozisyonunun değişebileceğini ve hamileliğin sonuna kadar da pozisyonunu değiştirmeye devam edeceğini bilmekte fayda var.

27. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

  • Bacak ağrısı: Bacak germe egzersizlerine devam edin - ayaklarınızı esnetmek ve bol su tüketimi de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.-
  • Sırt Ağrısı: Hafif germe, sırt ağrılarınıza yardımcı olabilir. Kalçanızdaki baskıyı hafifletebilecek ve sırtınızı rahat bir pozisyona sokmaya yardımcı olabilecek büyük vücut yastıklarından biriyle yatabilirsiniz.
  • Kabızlık: Lifli yiyecekler, çok fazla su tüketimi ve bol miktarda yürüyüş durumu hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Hemoroid: Kabızlık ve bebeğin vücudunuzun alt yarısına yaptığı baskı, bu tatsız hamilelik belirtisine neden olabilir.
  • Cilt, saç ve tırnak değişiklikleri: Cildiniz, saçlarınız ve tırnaklarınız daha da güçlenebilir veya daha hızlı büyüyebilir. Fakat, daha çabuk uzadığı için daha kolay kırılabilir.
  • İdrar kaçırma: Hapşırdığınız zaman bile yaşanabilir. Çünkü bebek mesanenize çok fazla baskı uygular. Sık sık lavaboyu ziyaret etmek dışında yapabilecek pek fazla bir şey yoktur.

NOT: İkizlere hamile kalan 27 haftalık hamileler, erken doğum eylemine karşı savunmasızdır. Bu nedenle normal olmayan herhangi bir hamilelik belirtisi fark ederseniz; kanama, sulu akıntı, karın ağrıları veya sürekli, tekrarlayan kasılmalar gibi, derhal doktorunuza bildirin.