26.Hafta

26.Hafta

26.Hafta

26. Hafta

Henüz bebeğinizle tanışmadınız ama, o sizin uykunuza müdahale ediyor ve hafızanızla dalga geçiyor gibi hissedebilirsiniz. Nitekim öyledir! Hamileliğinizin 26. haftasında bir kaç kere stres kaynaklı baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bütün bu değişiklikleri doğumdan sonra da yaşatacak. Bu yüzden en iyisi, durumu bir an önce kabullenmek ve buna hazırlıklı olmaktır. Bu hafta, doğum sonrasına hazırlık yaptığınız bir hafta olarak değerlendirilebilir.

26. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

26. gebelik haftasının sonunda bebeğiniz yaklaşık 900 gr kadardır. Bebeğin boyu 25-30 santimetre civarında seyreder.

26. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

26. haftada, bebeğinizin ciğerleri doğum sonrasında kullanacağı ilk nefesleri almaya hazırlanıyor. Akciğerler, her nefeste doğru şekilde şişmeye yardımcı bir madde olan sürfaktan üretmeye başlıyor. Bu dönemde bebeğinizin emme refleksi çok güçlüdür. Ultrason görüntüleri de genellikle bebeklerin başparmaklarını emdiklerini gösterir. Bebeğinizin cildi kırmızımsı bir renk almaya başlıyor, ancak yine hala yarı saydam. Saçlar çıkmaya devam ediyor ve kirpikler de filizlenmeye başlıyor. Bebeğinizin gözleri kapalı olmasına rağmen, yakında açılacaklar. Karnınızda göz kırpıyor bile olabilir!

26. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

  • Uyku problemi: Esnemeler...Kavuşma tarihine ne kadar yaklaşırsan, dinlenmek o kadar zor olacaktır. Kafein alımınızı minimumda tutun, bol sıvı tüketin ve vücudun gece saatlerinde rahatlamasına yardımcı olmak için biraz egzersiz yapın (yürüyüş yapabilirsiniz).
  • Şişlik: Hamileliğin 26. haftasında hafif bir şişlik olması normaldir. Ancak, Preeklampsi denilen tehlikeli bir durumun işareti olabilecek şiddetli veya ani şişmeye dikkat etmek önemlidir. Şişliğinizin miktarı endişe verici seviyedeyse doktorunuzu arayın.
  • Baş ağrısı: Bunlar genellikle hormon dalgalanmalarından veya stresten kaynaklanır. Ancak acıktıysanız veya susuz kalmışsanız baş ağrısı tetiklenebilir, bu nedenle en az birkaç saatte bir birşeyler atıştırabilirsiniz. Sıvı almayı unutmamak için, yanınıza sürekli bir bardak su bulundurabilirsiniz.
  • Hatırlamakta güçlük: Bir şeyleri hatırlamak zorlaşıyor mu? Bu, hormon dalgalanmalarının fizyolojik bir belirtisi olabilir, ancak bunun nedeni, aklınızda dönüp duran doğum endişeleri olabilir.
  • Braxton Hicks kasılmaları: Karnınızın zaman zaman gerildiğini hissediyor olabilirsiniz. Kaslarınız doğuma hazırlık / pratik yapmak amacıyla esniyor. Kasılmalar sabit ya da şiddetli olmadığı müddetçe normaldir. Kasılmaların ağrılı olup olmadığını analiz edin veya sürekli devam ediyorsa doktorunuza bildirin; bunlar erken doğum belirtileri olabilir.
  • Yüksek kan basıncı: Tansiyondaki hafif bir artış, hamileliğin 26. haftasında normaldir. Doktorunuz yine de çok yüksek bir artış görürse, sizi daha sıkı takip etmek isteyebilir. Bunun nedeni hipertansiyonun, preeklampsi veya HELLP sendromunun bir işareti olabilme ihtimali... Bu durum, tehlikeli hamilelik komplikasyonlarına sebep olabileceği için derhal tedavi edilmesi gereken bir durumdur.