25.Hafta

25.Hafta

25.Hafta

25. Hafta

Hamileliğinizin 25. haftasında, beş ay ve yaklaşık iki haftalık hamilesinizdir.

25. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

25 haftalık bebek, karnabahar başı kadar büyüktür. Ağırlığı yaklaşık 700-750 gr, boyu da 25 cm civarındadır.

 

25. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Bebeğiniz; her gün vücuduna yağ depoluyor ve cildindeki kırışıklıklar zamanla kayboluyor. Bebeğinizin beyninde bu dönemde, korteks katmanları oluşmuştur. Gerçekleştirdiği eylemlerin çoğu, daha önce gelişen diğer beyin bölgeleri tarafından hala kontrol ediliyor. Beyine ek olarak, sinir sisteminin diğer kısımları gelişmeye devam ediyor. Bebeğinizin; dış dünyadan bilgi almasını, işlemesini ve tepki vermesini öğrenmesine yardımcı olacak olan bu sistem, hayati bir sistemdir.

Bebeğinizin işitme duyusu gelişiyor. Sesiniz gibi tanıdık seslere, yerini değiştirerek yanıt vermeye başlayabilir. Siz ve eşiniz bu dönemde ona şarkı söyleyebilir veya kitap okuyabilirsiniz, böylece her ikinizin sesine de alışır. Artık, bebeğinizin daha az ya da daha çok aktif olduğu günün belirli zamanlarını fark edebilirsiniz. Ancak genel olarak, bu haftada siz hareketsizken onun hareketlerini hissetme ihtimaliniz daha yüksektir.

25. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

  • Uyku problemi: Az uyumak veya hiç uyuyamamak... Doğum hakkında endişeleriniz veya belki de yükselen hormonlarınız buna sebep olabilir - ya da buna sebep olan sadece büyüyen karnınızdır-. Biraz uyumak için farklı stratejiler deneyebilirsiniz. Örneğin, günün erken saatlerinde su içmeyi deneyebilirsiniz. Böylece yatma saatiniz yaklaştıkça lavaboya kalkma ihtimalini azaltmış olursunuz.
  • Sık idrara çıkma: Artık bebek mesaneyi tıkıyor, idrara çıkmak daha sık gerçekleşebilir.
  • Kabızlık: Egzersiz yapmak (düzenli yürüyüşler de olabilir), bol su içmek ve bol miktarda lifli yiyecekler yemek, kabızlık sorununun önüne geçmeye yardımcı olabilir.
  • Hemoroid: Hemoroidler gebeliğin ikinci yarısında daha sık görülür çünkü, bebek sindirim sisteminize bir miktar baskı uygular. Kabızlık ise bu durumun oluşmasına daha çok zemin hazırlar. Kabızlığı kontrol altına almak, şişlik ve rahatsızlığı dolayısıyla hemoroidi de önleyebilir.
  • Gaz ve şişkinlik: Hormonlarınız sindirimi yavaşlatıyor ve fazla gaz üretiyor.
  • Mide ekşimesi: Bebek sindirim sisteminizi zorluyor, bu da mide asidini yemek borunuzdan yukarı çekebilir ve ağrılı yanmaya neden olabilir. Hamilelik sırasında alacağınız mide ilaçları için mutlaka doktorunuza danışın. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, özellikle yatmadan önce atıştırmaktan kaçınmak, mide ekşimesi durumuna yardımcı olabilir.
  • Braxton Hicks kasılmaları: Genellikle bu küçük “pratik kasılmalar” 28. hafta civarında ortaya çıkar, ancak bazı anne adaylarında daha erken zamanda yaşanabilir. Bebeğinize kavuştuktan sonra, rahminizin eskisi gibi sert ve sıkı olduğunu fark edeceksiniz ve her şey normale dönecek. Neyse ki, Braxton Hicks kasılmaları sık değildir ve düzenli olarak gerçekleşmezler. Pozisyon değiştirdiğinizde, çoğunlukla geçer. Gerçek doğum kasılmaları, art arda tekrarlanacak ve daha güçlü ve daha sık yaşanacaktır. Eğer kasılmalarınız gerçek doğum kasılmaları gibi hissettiriyorsa derhal doktora başvurunuz. Erken doğuma giriyor olabilirsiniz. (Bazı anneler, erken doğum riski altındadır, ikiz bebeklere 25 haftalık hamile olanlar da dahil olmak üzere.)