24.Hafta
24. Hafta
Artık 5 ay, 1 haftalık hamilesiniz. Bu haftayı anneliğin önizlemesi olarak kabul edebilirsiniz. Bebeğiniz dış dünyaya hazır olabilmek ve bu dünyada hayatta kalabilmek için büyümeye devam ediyor. Bunun yanı sıra sizin hayatta kalmanız için ihtiyacınız olan konfor günden güne azalıyor. Bacak krampları, sırt ağrıları ve şişmiş ayaklar sizi iyiden iyiye rahatsız ediyor olabilir.
24. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
24 haftada bebek bir kavun büyüklüğündedir. Boyu ortalama 25 cm, kilosu ise 600-750 gram arasında değişebilmektedir.
24. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
24 haftalık hamileyken, bebeğinizin hareketleri biraz daha güçlü ve belirgin olabilir; tekme ve vuruşlar daha sık görülür. Çünkü biricik bebeğinizin kasları büyüyor ve bu dönemde çok daha fazla kas tonusu var. 24. haftada bebeğinizin iç kulağı tamamen gelişir. Bu organ, denge hissini kontrol eder. Örneğin bebeğinizin, rahminizin hangi tarafında olduğunu hissetmesine yardımcı olur.
Bebeğinizin ciğerleri bu hafta itibariyle oluşmaya başlamış olsa da, sadece dış yüzeyde aktif bir madde üretmeye başladıktan sonra normal şekilde çalışmaya hazır olacaktır. Bu da önümüzdeki haftalarda başlayacak. (Genellikle 26. hafta civarında)
24. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
- Şişmiş ayak ve bilekler: Ayaklarınız şişiyorsa, otururken onları yüksekte tutabilirsiniz. Düzenli aralıklarla ayağa kalkmak ve sık sık yürümek de yardımcı olabilir. Bir miktar şişlik beklediğimiz bir durum olsa da; yüzünüzde, ellerinizde şiddetli veya aniden oluşmuş dengesiz bir şişlik varsa doktorunuza bildirmenizde fayda var. Özetle, sıra dışı görünen herhangi bir şişlik yaşarsanız doktorunuza bildirmeniz büyük önem arz etmektedir.
- Bacak ağrısı: Bacaklarda gerginlik, ağrı veya hafif titreme dehidratasyon belirtisi olabilir. Bu yüzden bol su içtiğinizden emin olun. Bacaklarınızı sık sık gerin ve bol bol yürüyüş yapın. Doktorunuza bacak krampları yaşadığınızı bildirin; muhtemelen önemli bir sorun değildir, ancak bazen kramplar, beslenme yetersizliği gibi başka bir sorunlara da işaret edebilir. Bu yüzden, göz önünde bulundurmaya değer.
- Sırt Ağrısı: Evet, hala sırt ağrıları yaşıyorsunuz. Hatta daha da kötüye gidiyor olabilir. Bunun nedeni, bebek büyüdükçe rahminizin de büyümesi ve rahmin de omurganıza doğru bastırmasıdır. Bu da omurgayı daha kıvrımlı ve gergin bir hale getirir. Ayrıca, sırt kaslarınızın bu fazla ağırlığı taşımak için daha çok çalışması gerekir.
- Linea nigra çizgisi: Karnınızın ortasına doğru uzanan koyu renkli çizgi. Hamilelik hormonlarından kaynaklı olarak oluşan linea nigra çizgisi, doğumdan birkaç hafta/ay sonra kaybolacaktır.
- Deri çatlağı: Deri çatlakları, cildinizin gerilmesi sürdükçe devam eder. İkizlere 24 haftalık hamileyseniz, çatlak oluşma ihtimali daha yüksektir.