23.Hafta

23.Hafta

23.Hafta

23. Hafta

Eğer 23 haftalık hamileyseniz, hamileliğinizin 6. ayındasınız. Biraz daha sabır, sadece 3 ay kaldı! Üçüncü üç aylık dönemde, doktorunuzu her hafta görerek randevularınızla daha meşgul olacaksınız. Ayrıca, şimdi olduğu gibi enerjik hissetmeyebilirsiniz. Bu yüzden yarım kalan işlerinizi bitirmek için bu zamanı iyi kullanabilirsiniz.

23. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

23. haftada bebeğinizin boyutu yaklaşık bir greyfurt kadardır. Boyu 25 cm ve ağırlığı 550 gr kadardır. Bu dönemde artık bebeğiniz daha çok bebek gibi görünmeye başlıyor ve büyümeye devam ediyor. Bebeğinizin kilosu önümüzdeki 4 haftada 2 katına çıkacak.

23. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

23 haftalık hamilelikte bebeğinizin organları ve kemikleri derisinin altından görülebilecek şekildedir. Deri rengi, gelişen damarlar ve arterler nedeniyle kırmızı görünür.

Muhtemelen gelişmekte olan bebeğinizin kalp atışlarını bir Doppler aracılığıyla zaten birkaç kez duydunuz. Ancak bu haftada, bir steteskopla bile bebeğin kalp atışlarını duymak mümkün!

23. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

  • Şişmiş ayak bilekleri ve ayaklar: Bu şişlikler tamamen normaldir. Ayaklarınızı mümkün olduğunca yukarı kaldırarak, düzenli yürüyüşler yaparak ve bol miktarda su içerek durumla başa çıkabilirsiniz. Preeklampsi denilen tehlikeli bir gebelik komplikasyonunun belirtisi olabilecek aşırı veya ani şişlik yaşanıyorsa doktorunuzu arayın.
  • Braxton Hicks kasılmaları: Karnınız çok fazla sıkıştığından tamamen garip bir his hissediyor olabilirsiniz. Kaslarınız esnektir, bu kasılmalar da doğum sırasında sizi doğum kasılmalarına hazırlamak için yaşanıyor. Bol miktarda su içiniz ve rahatlamak için sık sık pozisyon değiştirin.
  • Sırt Ağrısı: Çoğunlukla can sıkıcı bir durum olan sırt ağrısı, büyüyen bebeğiniz omurganızı bükmeye ve sırt kaslarınızı germeye başladığında yaşanmaya başlar. Sırt ağrıları özellikle ikizlere 23 hafta hamile kalan kadınlarda daha yaygındır. Öte yandan, ağrı endişe nedeni olabilir, bu yüzden gerçekten canınız acıdığı zaman doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.
  • Diş eti kanaması ve / veya şişmesi: Muhtemelen hamileliğin ağız içini etkilemesini beklemiyordunuz! Fakat duruma bir de şu açıdan bakabilirsiniz: Hamilelik hormonları kan akışını artırır. Bu nedenle diş etlerinin şişme ve kanama olasılığı artar. Dişleriniz ve diş etleriniz normalden daha hassas olduysa, yumuşak kıllı bir diş fırçasına geçebilir ve diş ipi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Yanı sıra, en az altı ayda bir diş hekimi ile normal diş muayenesi rutininize devam etmenizde fayda var. Aslında, diş hekiminiz hamile olduğunuz için ekstra kontroller yapmak isteyebilir - ancak hamile kadınlar için genellikle tavsiye etmediğimiz X ışınlarından kaçının.