22.Hafta
22. Hafta
22 haftalık hamileyken bebeğiniz artık daha da ağırlaşıp ele avuca sığacak kadar büyümüştür. Hızla büyüyen bebeğiniz, mevcut alanını zorluyor ve bu alanı iyiden iyiye istila ediyor! Bu yüzden nefes alıp vermek ve sırt ağrılarınız sizi bir haylı zorlayabilir. Bu dönemde karnınız okadar hızlı büyür ki bir kaç çatlak oluşumuna daha rastlayabilirsiniz. Tüm bu yan etkilerden hoşlanmasanız da, profesyonel hamilelik fotoğrafları çekinmek için 22. hafta iyi bir zaman... 22 haftalık hamileyseniz hamileliğinizin 5. ayındasınız. Sabırlı olun, mutlu sona sadece 4 ay kaldı!
22. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
22 haftada bebek hindistan cevizi büyüklüğündedir. Bu haftada ortalama bebek ağırlığı 500 gram ve uzunluğu 25 cm kadardır.
22. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
Bu haftada bebeğiniz dünyayı daha iyi algılar hale gelmiştir. Bebeğinizin tutuşu gelişmiştir. Bazen göbek kordonuna tutunabilir. Görme duyusu daha iyi hale gelmiştir. Ayrıca sesinizi, kalp atışınızı, mide gurultunuzu ve vücudunuzda dolaşan kanın hareketini de duyabilir hale gelmiştir.
22. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
- Deri çatlağı: Cildiniz çok hızlı ya da çok fazla gerildiğinde, yüzeyin altından yırtılır. Çatlak izlerinin hiçbir zaman tamamen kaybolmayacağı, ancak doğumdan sonra renginin daha az belirginleşeceğinden, daha az fark edileceğini belirtmekte fayda var.
- Göbek belirginleşmesi: Bu durum genişleyen karnın bir yan ürünüdür diyebiliriz. Göbeğiniz daha dışarda görünüyor ve bu tuhaf bir his olabilir. Doğumdan sonra eski haline geri gelecek, söz veriyoruz!
- Artan libido: Bazı anneler, 22 hafta civarında libidolarında bir artış olduğunu fark ederler. Çünkü hormon seviyeleri bu dönemde oldukça yüksek.
- Artan vajinal akıntı: Evet bu da keyifli bir durum değil fakat endişelenmeyin. Bu durum, artan kan akışının bir sonucudur.
- Eller ve / veya ayaklarda Şişlik: Hamilelikte, vücudunuzdaki sıvı miktarında bir artış olur. Bu yüzden şişlikler tamamen normaldir ve bebek doğar doğmaz geçecektir. Ancak, şiddetli veya ani şişlik normal değildir. Preeklampsi denilen tehlikeli bir gebelik komplikasyonunun belirtisi olabilir, bu yüzden çok fazla şişmişseniz veya ani başlayan şişliğiniz varsa mutlaka doktorunuza iletin.
- Sırt Ağrları: Bebeğinizin neden olduğu ekstra baskı ve ağırlığı taşımanız nedeniyle sırtınız ağrıyabilir. Doğum öncesi masajı ve / veya vücut yastığıyla yatmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Tüylenmede Artış: tüylenme aslında güzel bir semptomdur ancak bu saçlarınızda yaşanıyorsa. Vücudun diğer bölgelerinde artan tüylenme anne adaylarının genellikle baş belasıdır. Sorumlusu tabiki yine hamilelik hormonları...
- Soluk alıp vermede güçlük: Bebeğiniz, günden güne büyüdüğü ve ciğerlerinize baskı yaptığı için nefes almakta bazen zorluk yaşamanız olası. Fazla zorlayıcı antreman ve egzersizlerden uzak durmanızda fayda var.