21.Hafta

21.Hafta

21.Hafta

21.Hafta:

Karnınızda baskılar başladı! Bebeğinizin ismine karar verdiniz mi? Hangi ismi seçerseniz seçin, muhtemelen bu küçük sevinç kaynağını elinize aldıktan (ve aşık olduktan sonra) seçeceğiniz isim kulağınıza daha da mükemmel gelecektir.

21. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

21. haftada bebeğiniz yaklaşık 25 cm uzunluğunda ve 320-400 gram ağırlığındadır. Bu dönemde minik bebeğinizin boyutu orta boy bir havuç büyüklüğündedir. Bu dönemde bebeğinizin hareketlerini daha da fazla hissediyorsunuz. 21. haftada 4 ay ve 3 haftalık hamilesinizdir.

21. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Bebeğinizin kolları ve bacakları bu hafta daha orantılı ve hareketleri artık çok daha koordine. Ayrıca: Bu hafta bebeğin uzunluğundaki sıçramaya dikkat ettiniz mi? Şimdiye dek kafadan kalçaya kadar ölçüm yaparken, şimdiden sonra kafadan topuğa kadar ölçmeye başlıyoruz. Bu durum, bebeğinizin boyundaki belirgin artışı fark etmeniz için yeterli bir kıstas.

Bu hafta, bebeğinizin karaciğeri ve dalağı, kan hücrelerinin üretilmesi için çok çalışıyor, artık kemik iliği boşlukları da bu üretime yardımcı olacak kadar olgunlaşmıştır. Hala plasenta birincil besin kaynağıdır, ayrıca bebek az miktarda amniyotik sıvıdan da beslenmeye başlıyor. 21 haftalık hamileyken bebeğinizin her gün biraz amniyotik sıvı yutuyor demiştik. Bunu sadece beslenme ve sıvı almak için değil, aynı zamanda dünyaya geldiği zaman ihtiyaç duyacağı yutma ve sindirme gibi becerileri öğrenmesi için yapıyor. Amniyon sıvısının tadı, yediklerinize bağlı olarak günden güne değişir. Araştırmacılar, rahimde amniyotik sıvı yoluyla belirli tatlara maruz kalan bebeklerin doğumdan sonra da aynı tatlara sahip gıdaları yemeye daha istekli olduklarını belirtmişlerdir. Gebeliğinizin 21. haftasında bebeğinizin kolları ve bacakları nihayet orantılıdır. Nöronlar artık beyin ve kaslar arasına bağlanır ve vücuttaki kıkırdak kemiğe dönüşür. Tüm bu değişiklikler bebeğinizin hareketlerini neden daha şiddetli hissettiğinizi açıklıyor.

21. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

  • Mide ekşimesi ve / veya hazımsızlık: Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden ve diğer tetikleyicilerden kaçının. Rahatsızlığınızın kaynağı belli değilse, bir yemek günlüğü tutmak bunu çözmenize yardımcı olabilir.
  • Braxton Hicks kasılmaları: Rahminiz sizi doğuma hazırladığından bazen kasılıyor olabilir. Bu durum, pozisyon değiştirdiğinizde düzeldiği sürece tamamen normaldir. Doktorunuza, durmayan herhangi bir ağrı veya kasılma olması durumunda mutlaka bilgi verin.
  • Göğüslerden süt gelmesi: Süt kanallarınız bu üç aylık dönemin sonunda tamamen gelişecektir -erken doğum ihtimaline karşı-
  • Kuru, kaşıntılı cilt: Cildiniz büyüyen karnınızla birlikte geriliyor ve gün geçtikçe daha fazla tahriş oluyor. Cildinizin nemli kalması ve daha az kaşınması için hamilelere uygun güvenli bir vücut yağı veya losyon kullanabilirsiniz. Ayrıca, kızarıklık hissederseniz, mutlaka doktorunuza bildirin.
  • Deri çatlağı: Bebeğiniz büyüdükçe cildiniz incelir ve cilt yüzeyinin altında minik yırtılmalara neden olur. Çatlaklar, bazı kadınlar için aile öyküsü veya ani kilo alımı nedeniyle daha yaygın yaşanabilir. Ayrıca ikizlere 21 haftalık hamile olan kadınlarda daha sık görülür. Çatlak izlerinden kurtulmanın kesin bir yolu yoktur, ancak doğumdan sonra önemli ölçüde kaybolmalarını bekleriz.