20.Hafta
20.Hafta:
Artık bebeğinizin cinsiyetini öğrenmiş ve muhtemelen isim düşünüyorsunuz... Hamileliğin 20. haftasında kendinizi bir bebek mağazasında bulmanız pek olası!
20. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
Bu haftada bebek yaklaşık muz büyüklüğündedir. 0,3 kg ağırlığında ve 25 cm uzunluğundadır. Bebeğin hala büyümesi gerekiyor tabi ama mükemmel bir başlangıç olduğunu söyleyebiliriz!
20. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
20 haftalık bebeğiniz çok büyüdü, ama hala karnınızın içinde takla atmak ve atlamak için yeterli alana sahip. Bebeğin bacakları neredeyse düzleşti, bundan böyle baştan ayağa ölçülebilecek. Bebeğinizin hareketlerini daha önce hissetmemişseniz, hamileliğinizin 20. haftası bazı şeyleri değiştirebilir. Bebek bir hayli büyüdü, bu yüzden bu hafta boyunca hareketleri daha belirgin hale gelecek. Önümüzdeki haftalarda da büyümeye ve kilo almaya devam edecek.
Bebeğinizin duyu ve refleksleri hızla gelişiyor. Bebeğiniz şimdi sürekli nefes alıyor, emiyor ve yutuyor. Rahim içinde, 20 haftalık bebeğinizin uzuvları uzuyor. Bebeğiniz, eğer baş parmağını bulursa, başparmağını emmeyi denemeye bile başlayabilir!
20 haftalık bebeğinizin beyni de hızla büyüyor. Artık sesiniz veya farklı şarkılara ait seslere yanıt verebilir. Bebeğinizin uyku döngüsü daha da belirginleştiğinden, yüksek sesler onu uyandırabilir. Bebeğiniz artık hıçkırabilir!
Bebeğin cildi birkaç hafta öncesine kadar yarı saydamdı. Şimdi insan derisini oluşturan farklı tabakalar oluşmaya başlıyor. Bu, bebeğinizin cildinin önümüzdeki haftalarda daha pigmentli ve daha az saydam olacağı anlamına gelir.
20. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
Bu dönemde libidonuz ve enerjiniz yüksek olabilir.
- Artan vajinal akıntı: Bu sadece vücudunuzun kendini bakterilerden uzak tutmanın bir yoludur. Ancak akıntının sarı, yeşil veya kötü kokulu olup olmadığını doktorunuza bildirin.
- Bacak ağrısı: Düzenli olarak gerinerek ve bacaklardaki kramplaşmayı önlemek için bolca su için.
- Mide ekşimesi/ hazımsızlık: Bebek sindirim sisteminizi kalabalıklaştırmaya başladığında, sindiriminiz gebelik öncesi olduğu gibi çalışmayabilir. Ne yediğinizi takip edin; asitli ve baharatlı yiyecekler sindirim sorunlarına neden olabilir.
- Yüksek enerji: Enerji (ve libido) dalgasının sürdüğü sürenin tadını çıkarın! Üçüncü üç aylık dönemde kendinizi daha da yorgun bulabilirsiniz.
- Şişme: Şişlik ani veya şiddetli değilse endişelenmeyin. Hafif şişlik normaldir ve doğumdan sonra azalacaktır.
- Nefes darlığı: Büyüyen rahminiz, rahat nefes almanızı zorlaştırabilir. Bu da baş dönmesine neden olabilir. Kendinizi fazla zorlamayın ve düzenli olarak dinlenin. Hamile Yoga dersleri da işe yarayabilir.
- Kabızlık: Büyüyen rahminiz bağırsaklarınıza daha fazla baskı uygular. Bu, bağırsak trafiğinizi yavaşlatabilir.