19. Hafta

19. Hafta

19. Hafta

19.Hafta:

Erkek mi kız mı? Hamileliğin 19. haftası, hamilelik ortası ultrasonunuz için heyecanlanıyor olabilirsiniz. Ebeveyn adaylarının çoğu, bu testi daha çok, bebeğin cinsiyetini bulma şansı olarak görse de, aslında bebeğin erkek veya kız olmasından ziyade çok daha fazlasını görebilirler. Bebeğin tüm vücudunu (iç ve dış) görebilirsiniz. Oldukça heyecan verici öyle değil mi!

19. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Bebek, hamileliğin 19 haftasında mango büyüklüğündedir. 15,3 cm uzunluğunda, 240 gram ağırlığındadır.

19. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Bu hafta bebeğin vücudu Verniks Kazeoza denilen yağlı bir koruyucu tabaka oluşmaya başlar. Yapısı krem peynire benzer ve hassas cildinin kurumasına ve sertleşmesine karşı koruma sağlar. Verniks doğumdan önce dökülür, ancak bebeğinizle ilk kez karşılaştığınızda görme ihtimaliniz vardır. Özellikle de bebek biraz erken geldiyse. 19. haftada  bebek, akciğerlerin oluşmaya başlayacağı kadar büyüdü. Cilt ayrıca verniks kazeozadan çok iyi koruma sağlıyor. Bu tabaka, bebek uzun süre amniyon sıvısında kalsa da, cildinin buruşmasını önlüyor.

İlk saç telleri bebeğin kafasında görünmeye başlar ve duyulardan sorumlu beyin alanları (dokunsal, tat, koku alma, görsel ve işitsel) hızla gelişir.

19 haftalık bir fetüste üreme sistemleri de hızla gelişir. Bir kız bebek taşıyorsanız, rahim, vajina ve Fallop tüpleri yerindedir. Yumurtalıklarında az gelişmiş yumurtalar da bulunur.  Eğer bir oğlan çocuğunuz varsa, cinsel organı hala büyüyor ve testisleri çoktan oluşmuş durumdadır.

Bebeğinizin cildi bugüne kadar yarı saydamdı, kan damarları görülebiliyordu. Ancak bu haftadan başlayarak, 19 haftalık bebeğinizin cildi daha da pigmentleşmeye başlayacak ve küçük bebeğinizin cilt tonu belirlenecek.

19. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:

  • Karın ağrıları: Ligament ağrısı, 19. haftada karnınızdaki ağrıdır. Bebeğine yer açmak için uzayan kaslardan kaynaklanır. Herhangi bir ağrı sizi endişelendirirse, doktorunuza bildirin, ancak yoğun olmadığı veya başka semptomlar eşlik etmediği sürece, bunlar sadece gebelik kaynaklı karın ağrılarıdır.
  • Baş dönmesi: Baygın hissetmek. Eğer başınıza gelirse, yalnız olmadığınızı bilin. Hamilelik sırasında baş dönmesi olabilir çünkü rahminiz kan damarlarınıza baskı uygular. Ayrıca, bebek ciğerlerinizi sıkıştırıyor, bu yüzden anne için daha az oksijen var! Ancak, susuzluk ve açlık da dahil olmak üzere baş dönmesini tetikleyen başka şeyler de vardır, bu yüzden kendinize iyi bakın ve düzenli olarak yiyip için! Sık sık başınızın döndüğünü hissederseniz, doktorunuza bildirin. Anemi ve / veya preeklampsi varlığını kontrol etmek isteyebilir.
  • Bacak ağrısı:  Bu acıyı hafifletmenin bir yolu: germe. Bacağınızı uzatın ve ayak bileğini ve ayak parmaklarını dizlerinize doğru bükün. (doğum öncesi yoga dersleri de bu ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.)
  • Kalça ağrısı: Kalça ağrısı gece sizi rahatsız ediyorsa, dizleriniz arasında bir yastıkla yatmayı deneyin.