18.Hafta
18.Hafta:
18. haftalık hamileliğinize girdiğinizde artık sırt üstü yerine yan şekilde yatmalısınız. Bunun nedeni, bebeğinizin (ve rahminizin) karın arkasındaki büyük damarlara baskı yapacak kadar büyük hale gelmesidir, bu durum da kalbinize giden kan miktarını azaltabilir, sizi sersemletebilecek veya kan basıncınızı düşürebilecek şekilde kötüleştirebilir. Bu hafta 4 aylık hamilesiniz. Dayanın sadece 5 ay kaldı!
18. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
Bu hafta bebeğiniz yaklaşık bir enginar boyutundadır ve yaklaşık 200 gram ağırlığında, 14,5 cm uzunluğundadır.
18. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
Bebek hızla büyümeye devam ediyor ve bu yüzden kendinizi çok aç hissediyor olmanız olasıdır. Bu dönemde bebeğiniz, esneme, kaş çatma, gerinme gibi hareketler yapabilir. Bebeğin tat alma duyusu gelişiyor ve tat alma tomurcukları artık tatlı ile acı arasında ayrım yapabilir hale geliyor. Tüm bunlar devam ederken, bebeğinizin ilk hareketlerini karnınızda hissetmeye başlayabilirsiniz. Bebeğin rahim sınırları dışına çıkmasına henüz çok zaman var. Bu nedenle, kafası hala göğsüne yakın ve ayaklar aşağıya dönük olacak şekilde konumlanmıştır.
Bebeğin refleksleri, işitme, yutma ve emme dahil, bu aşamada daha da gelişmektedir. Ayrıca, çok fazla hareket halindedir.
18. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
Bu haftada karnınızın yuvarlaklığı daha belirgindir. Ani hareketler baş dönmesine neden olabilir bu nedenle sandalyeden veya yataktan çok hızlı bir şekilde kalkmayın. Beşinci ayınızın başındayken, bebeğinizin ilk hareketlerini hissedebilirsiniz.
- Ayak ve ellerde şişme: Şişlik bir gebelik yan etkisidir. Şişlik ani veya şiddetli olmadığı sürece endişelenecek bir şey yoktur.
- Sırt Ağrıları: Bebek iç kısma çok fazla baskı yapıyor, bu da sırtta ağrılara neden oluyor.
- Bacak ağrısı: Kramplar dehidratasyon belirtisi olabilir, bu yüzden bol su içmek önemli.
- Varisli damarlar: Bu mor veya mavi renkli damarlanma, dolaşım sisteminizdeki ekstra baskı nedeniyle oluşur. Başa çıkmak için, pozisyonları sık sık değiştirmek, mümkün olduğunda bacaklarınızı yukarı kaldırmak, çok fazla egzersiz yapmak ve sıkı kıyafet ve ayakkabılardan kaçınmak önemlidir.
- Uyku problemi: Zihniniz fazla mesai yapıyor bu yüzden, gittikçe daha çok rahatsız oluyorsunuz. Bu da uykunuzu kaçırmaya neden olabilir.
- Burun kanamaları: Burun damarlarındaki basınç artışı, normalden daha fazla kanamaya neden olabilir. Bir kanamanız varsa, burnunuzu beş ila on dakika sıkarak baskı uygulayın. Buz torbası da kanamayı durdurmaya yardımcı olabilir.
- Bebek tekmelemeleri: Bu dönem, gerçek vuruşlara benzeyen daha belirgin tekmeleri hissedersiniz. Çünkü gittikçe güçleniyor!