16. Hafta
16.Hafta:
Bu hafta bebeğiniz sesinizi duyabiliyor. Siz de doktor kontrolünüzde bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz.
16. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
Gebeliğin 16. Haftasında bebeğiniz bir avokado büyüklüğündedir. Yaklaşık 3 ay 3 hafta hamilesinizdir.
16. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
Bu hafta bebeğinizin gözleri hafif hareketler yapıyor ve hala kapalı olsalar bile ışığı bir miktar algılayabiliyor. Baş parmak emme alışkanlığı çoktan başlamış olabilir. Çünkü 16 haftada, bebekler emme hareketi yapabiliyorlar. Yine bu hafta, bebeğin dolaşım sistemi çalışmaya başlamıştır. Bebeğinizin kalbi bu dönemde 25 litre kan pompalamaktadır ve bu miktar gittikçe artmaya devam edecektir. Bebeğiniz artık sesinizi tanıyabilir. Araştırmalar, bebeklerin karnınızın içinde dinledikleri şarkıları doğumdan sonra bile hatırlayabildiklerini göstermiştir. 16. Haftada bebeğin kafası yükselerek, küçük gövdesi düzleşmeye başlar. Yüz kasları güçlenir ve yüz ifadeleri geliştirmeye başlar. Tat tomurcukları gelişir, tırnakları filizlenmeye başlar.
16. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
- Bu dönemde anne adaylarının saçları ve tırnakları daha hızlı uzar. Cilt ve saç daha parlak görünür.
- Sırt Ağrıları: Sırt ağrıları hamilelik hormonlarının yan etkisidir. Sırt ağrısını hafifletmek için, egzersiz yapabilirsiniz. Düz oturup, ayağa kalkın ve vücudunuzu düzenli olarak gerin.
- Göğüs Büyümesi: Göğüsleriniz muhtemelen şu ana kadar birkaç beden büyümüş olabilir çünkü, ikinci üç aylık dönem sonunda emzirmeye tamamen hazır olmalıdır.
- Kabızlık: Kabızlık, rahmin, bağırsaklarınıza baskı yapmaya başlamasının talihsiz bir sonucudur. Lif bakımından zengin yiyeceklere yüklenin ve bolca su için.
- Unutkanlık: Hamile kadınların daha unutkan hale gelmesine neyin neden olduğunu kesin olarak bilinmemektedir. Biyolojik olabilir ya da aklınıza bu süreçte çok şey gelmesinin bir sonucu olabilir
- Gözlerde Kuruluk, Kaşıntı, Hassasiyet: Hormonları bir kez daha suçlu! Göz damlalarını deneyebilirsiniz, ancak birini seçmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
İkiz bebeklere hamile iseniz, belirtileriniz muhtemelen bu noktada bir bebek taşıyan bir anneye göre çok farklı olmayacaktır. İkiz gebelik daha yüksek risk grubunda kabul edildiğinden doktorunuzu tüm belirtilerinizden haberdar etmenizde fayda var. Doktorunuz sizi ve bebeklerinizi yakından takip etmelidir.