15.Hafta
15. Hafta
15. Haftada 3 ay 2 haftalık hamilesinizdir. Bu hafta artan enerji ile birlikte libidonuzda da artış yaşanabilir. Bu dönemde, cinsel ilişki yaşamanızın bebeğe herhangi bir zararı olmaz. Aksine anne adayının salgıladığı mutluluk hormonlarının bebeğe faydası olacaktır.
15. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
Gebeliğin 15. Haftasında bebeğin boyutu ortalama 10-15 cm dir. Kilosu da 70 gr civarına ulaşmıştır.
15. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:
Bu haftada bebeği cildi çok incedir ve kan damarları rahatlıkla görünür. Bebeğinizin iskeleti kemikleşmeye başlar. Örneğin bugün bir röntgen çekilirse iskeleti görünür durumda olacaktır. Gözler ve kulaklar olması gereken yerlerini almaya devam eder ve daha belirgin durumdadır.
Şu ana kadar, kulaklar başın yan taraflarında duruyorlardı (daha öncesinde ise boyundaydılar), yine başın kenarlarında duran gözler yüzün ön tarafına doğru ilerlemeye devam ediyor, ve nihayet o gözler, yaklaşık 5 ay kadar sonra sizin sevgi dolu bakışlarınızla buluşacaklar.
Henüz hissetmezsiniz ama bebeğiniz karnınızda hareket etmeye başlamıştır. Karnınızda hıçkırıyor bile olabilir.
15. Haftada Annede Yaşanan Değişimler:
- Artan Cinsel İstek: Artık enerjiniz geri döndüğü için, yatak odasında da daha enerjik hissediyor olabilirsiniz. Tabii ki, diğer tüm 15.hafta hamilelik semptomlarını da yaşıyor olduğunuz için cinsel arzu duymuyor da olabilirsiniz. Bu da, tamamen normal bir durumdur.
- Burun kanamaları: Bu da hoş olmayan semptomlardan bir diğeridir. Artan kan hacmi ve hassaslaşan burun kanalından kaynaklanmaktadır.
- Mide ekşimesi, gaz ve / veya hazımsızlık: Bu şikayetlerin sebebi hamilelik hormonlarıdır. Şikayetlerinizi artıran veya tetikleyen yiyeceklere dikkat edin ve bunlardan kaçınmaya çalışın. Ayrıca, mide ilaçlarının güvenli olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.
- Şişmiş diş etleri: Artık diş etleriniz hamilelik öncesine nazaran daha hassastır. Onlara daha iyi bakmanız gerekir. Bu yüzden dişlerinizi sık sık fırçalayın, dikkatlice temizleyin ve düzenli kontroller için diş hekiminizle görüşün.
- Nefes darlığı: Kolayca soluksuz kalabilirsiniz. Çünkü artık gövdeniz daha kalabalık; bu yüzden, ciğerleriniz nefes alırken genişlemekte daha çok zorlanıyor.
Not: Bu dönemde büyüyen ceninin ve değişen vücudunun eksiklerini karşılamak için beslenme planına günde fazladan 300 kalori eklemek faydalı olabilir. Bu kaloriyi olabildiğince besin değeri zengin, kaliteli gıdalardan almaya özen göstermelisiniz. Yağlı, şekerli, paketli, dondurulmuş gıdalarla aranıza mesafe koymanızda fayda var. Kilo alma hızı ortalama 450 ila 700 gr arasındadır. Hamileliğinizden bu yana toplamda 5,5-6 kg değişiklik göstermiş olmanız olasıdır.