14.Hafta

14.Hafta

14.Hafta

14. Hafta

İkinci 3 aylık döneme merhaba deyin! Hamileliğin 14. haftasında birçok değişiklik olur - daha az bulantı, açlık ve daha enerjik hissediyor olursunuz-. Çünkü hamileliğin “balayı evresi” olarak bilinen döneme başlıyorsunuz. Hamilelik haftası 14'ten itibaren, ikinci üç aylık dönem egzersiz yapma, yapılacak işler varsa onlarla meşgul olma ve eğlenme zamanı. Keyfini çıkarın!

14. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Bebek geçen haftadan bu yana neredeyse iki katına çıktı ve 14. haftada süper hızda büyümeye devam ediyor. Gebeliğin 14. haftasında, bebek bir şeftali boyutundadır. Bebeğin boyu 8,5 cm civarındadır.

14. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Boynu, göz kapakları gelişiyor, küçük ince tırnakları oluşmaya başlıyor. Bu dönemde vücudunu sıcak tutması için ufak tüyler kaplamaya başlıyor. İlerleyen dönemlerde bunun yerini yağ tabakası alacak. Yine bu dönemde böbrekler çalışır vaziyette ve bebek içinde yüzdüğü amniyotik sıvıyı içerek idrar yoluyla dışarı atıyor.

14. Haftada Annede Yaşanan Değişiklikler:

  • Kasık Ağrısı: Büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için kaslarınız ve bağ dokularınız gerilirken biraz ağrı ve acı hissedebilirsiniz. Gebeliğin 14. haftasında kramplar genellikle yuvarlak ligament (round ligament) ağrıları nedeniyledir, ancak endişeniz varsa doktorunuzla konuşmanızda fayda vardır.
  • Enerji Artışı: İlk üç aylık dönemdeki zor dönemden çıktıkça, enerjinizi geri toparlıyorsunuz.
  • Iştah artışı: Karın gurultusu mu? Sabah bulantıları son bulmaya başlatıktan sonra iştahta artış gözlenebilir. Yediğiniz şeylerin bebeğin büyümesine yardımcı olduğunu unutmayın. Günde yaklaşık 300 ekstra kalori almayı hedeflemelisiniz. İkizlere 14 haftalık hamileyseniz, ikinci üç ayda olduğunuzda günde yaklaşık 680 ekstra kalori yemek yiyebilirsiniz. Ara öğünler için yanınızda birçok sağlıklı aperatif bulundurun. Sizin ve bebeğinizin sağlığı için çok fazla yağlı, şekerli yiyeceklere maruz kalmamanız önemlidir.
  • Daha kalın, daha parlak saçlar: Hamileliğin pozitif yan etkilerinden biri de saçınızın daha kalın ve daha parlak hale gelmesidir.

İlk 3 ayda egzersiz yapamadıysanız bu haftada artık egzersizlere başlayabilir, hamile yoga veya pilatesi sınıflarına katılabilirsiniz. Düzenli yürüyüşler yaparak vücudunuzun rahatlamasını sağlamakta fayda var. Bu haftada bir dişçi randevusu alabilir, çocuk doğum kurslarına katılabilirsiniz.