12.Hafta

12.Hafta

12.Hafta

12. Hafta:

12. hafta bebeğinizin cinsiyetinin belli olacağı haftadır. Bu dönemde hamilelik semptomları bir miktar daha hafifler ve bu sizi biraz olsun rahatlatabilir. Çevrenize hamile olduğunuzu açıklamak için doğru bir zaman olabilir. Hamileliğin 12. haftasında, üçüncü hamilelik ayınızın son haftasındasınız. Başka bir deyişle, hamileliğinizin 12. haftasının sonunda üç aylık hamilesiniz.

12. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Bu haftada bebeğin boyutu bir erik kadardır. Boyu 5-6 cm, kilosu da 13-14 gr kadardır.

12. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Bu dönemde bebeğiniz bütün hayati organları oluşmuştur ve gelişmeye devam eder. Organları bu haftadan itibaren hacimsel olarak genişlemeye başlar. El ve ayak tırnakları oluşur, süt dişlerinin gelişeceği tomurcuklar meydana gelir ve bazı kemikleri sertleşmeye başlar. Ayrıca kemik ilikleri akyuvar üretmeye başlar. Bu haftada ses telleri de gelişimini tamamlar. Bu dönemde bebeğiniz daha da hareketlenir.

12. Haftada Annede Yaşanan Değişiklikler:

Bu dönemde mide bulantısı ve halsizlik hafiflemeye başlar. Ancak, yerini baş ağrısı ve baş dönmesi alabilir.

  • Artan Akıntı: Bu açık renkli akıntı size tuhaf görünebilir, ancak normaldir ve önemli bir amacı vardır: vajinanızı enfeksiyondan korumak. Ancak, 12. gebelik haftasında sarı, yeşilimsi, pembe veya kahverengi akıntı varsa, derhal doktorunuzu arayın. Bu renkler enfeksiyon belirtisi veya prematüre riski olabilir.
  • Lekelenme: Gebelikte 12. hafta, lekelenme veya kanama durumuna göre, endişe verici de olabilir veya tamamen risksiz de olabilir. Çünkü, rahim ağzınız hamilelik sırasında daha hassastır, bu nedenle cinsel ilişki sonrası zararsız olan hafif bir kanamaya neden olabilir. Bu normaldir. Eğer lekeleniyorsanız veya şiddetli şekilde kanıyorsanız, kesinlikle doktorunuza söyleyin. Kanamaya kramp eşlik ederse veya akıntı şiddetliyse, bu acil bir durumdur.
  • Baş ağrısı: Gebeliğin 12. haftasında baş ağrısı yoğunlaşmaya başlayabilir. Baş ağrısı, hormonal değişikliklerden, kan şekeri düşüşünden, dehidrasyondan, uyku yetersizliğinden veya stresten kaynaklanabilir. Başa çıkmak için baş ağrınızı neyin tetiklediğine dikkat edin ve bunlardan kaçınmaya çalışın. Daha önce hiç yaşamadığınız (migren gibi) baş ağrılarında ciddi bir artış olduğunu fark ederseniz veya bu duruma başka garip semptomlar eşlik ederse doktorunuza bildirin.
  • Baş dönmesi: Hormon ve kan basıncı değişiklikleri, gebeliğin 12. haftası civarlarında baş dönmesine neden olabilir. Düzenli aperatif alarak ve bol su içerek baş dönmesinin önlenmeye yardımcı olabilirsiniz. Başınız dönüyorsa, oturun ya da bir yyere uzanın ve elbette herhangi bir ciddi kriz anında doktorunuza bildirin.

Not: İkizlere 12 haftalık hamileyseniz, tek çocuk bekleyen anne adaylarının aksine, sabah bulantıları şikayetleriniz devam ediyor olabilir. Ancak merak etmeyin, yakında sizde  bu durum düzelmeye başlayacak.