10. Hafta

10. Hafta

10. Hafta

10. Hafta

Artık 10 haftalık hamile olduğunuza göre tam olarak hamile gibi görünüyor olduğunuz zamanlara giriş yapmış bulunmaktasınız. Bundan sonra dışarıdan da hamile olduğunuz anlaşılır olacaktır. Bol ve rahat kıyafetler giymek isteyebiliirsiniz. Hamile kıyafetleri almaya veya giymeye başlayabilirsiniz. Ancak unutmayın 7 ay boyunca vücudunuz değişmeye devam edecek bu yüzden alışverişte fazla stok yapmak akıllıca olmayabilir.

10. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?

Bebeğiniz bu hafta mandalina boyutuna ulaşmıştır. Ağırlığı 100 gr’dan azdır. Kiritik organ oluşumları tamamlanmış. Bu fetal dönemin başlangıcı anlamına gelmektedir. Organların büyümesi ve olgunlaşmasıni içermektedir. 10 haftalık bebeğinizin vücut uzunluğu, önümüzdeki üç hafta içinde neredeyse iki katına çıkacak.

10. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler:

Bu haftada, yutma fonksiyonları başlamıştır. Tekme benzeri hareketler yapabilir. Ancak siz bunları hissetmezsiniz. Bunlarla beraber parmaklarındaki perdeler kaybolmaya başlar. Saçları ve tırnakları oluşmaya başlar. Halk arasında ağzı acı su gelmesi veya mide yanmaları yaşamanın bebeğin saçlarıyla ilişkili olduğuna dair inanışlar olsa da böyle bir gerçek yoktur. Bunlarla beraber karaciğer böbrek gibi hayati organlar çalışmaya başlar. Örneğin artık idrar üretimi başlamıştır. dizlerini ve dirseklerini oynatabilmektedir. Ellerini ve ayaklarını vücudunun önünde birleştirebilir yani ellerini çırpabilir, ayak ayak üstüne atabilir. Omurgası dışarıdan gözlenebilir. Bu hafta alnı belirgindir. Baş popo mesafesi 3cm civarındadır.bu mesafenin neredeyse üçte birini kafası oluşturur. 1 sonraki hafta uzunluğu neredeyse ikiye katlanıp 7 cm’yi bulur.

10. Haftada Annede Yaşanan Değişiklikler:

Bebeğiniz büyüdükçe bağ ve kaslarınız 10 haftalık hamile karnınızın içinde gerilmeye başlar, göğüsleriniz büyür ve diğer bazı belirgin değişiklikler olabilir. İşte en sık görülen 10 haftalık hamilelik semptomlardan bazıları:

  • Karın Ağrısı: Vücudunuz, büyüyen bebeğinize uyum sağlamaya çalışıyor bu nedenle, karnınızda ağrı hissetmeye başlayabilirsiniz.
  • Büyüyen Göğüsler: Göğüsleriniz hamileliğin 10. haftasına kadar gitgide büyür, çünkü haftalar sonra doğacak bebeğinizi emzirmeye hazırlanıyorlar!
  • Sabah Bulantıları: Bulantı ve kusma gebeliğin 10. Haftasında oldukça yaygındır, ama iyi haber; ikinci üç aya girdikten kısa bir süre sonra azalacaktır.
  • Duygu Değişiklikleri: Duygularınız bir roller coaster gibi inişli ve çıkışlı olabilir. Suçlanacak biri varsa o da hamilelik hormonlarıdır!
  • Yorgunluk: Vücudunuz sadece bebeğinizi büyütmek için çalışıp yorulmakla kalmıyor, aynı zamanda uykunuz da sık sık tuhaf rüyalarla bölünebiliyor.
  • Artan Vajinal Akıntı: Östrojen üretimindeki artışla birlikte, vajinanıza artan kan akımı, lösore denilen berrak, kokusuz bir akıntıya neden olabilir. Belki biraz rahatsız edici olabilir, ancak bu madde sadece doğanın bakterilerden kurtulma şekli. Renkliyse, kanla kaplıysa, kötü bir koku varsa veya rahatsızlığa neden olursa, doktorunuzu arayın. Bunlar başka bir şeye işaret edebilir.
  • Damarların Belirginleşmesi:  Bu mavi çizgiler önemli bir amaca hizmet ediyor: Bebeğe tonlarca ekstra kan taşıyorlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bazı ilk trimester genetik testler yaptırmaya karar vermeniz durumunda, 10. hafta önemli bir dönemdir. Genetik test isteğe bağlıdır; hangisini yaptıracağınız tamamen size bağlıdır.

Ense kalınlığı taraması genel olarak 10 ila 14. haftalar arasında gerçekleşir; fetusunuzu Down sendromu ve diğer birçok kromozomal anormallik riski açısından test eder. Ağrısız bir ultrasonik test yapılarak bebeğin ense kalınlığında (boynun arkası) anormallik belirtileri ölçülüyor.