9. Hafta

9. Hafta

9. Hafta

9. Hafta

Bu haftalarda embriyo 2.5 cm büyüklüğündedir. Yani bir kiraz tanesi boyutundadır. Bebek artık bir embriyo değil bir fetüstür. Görüntüsü önceki haftalara göre daha çok insana benzemektedir. Kuruğu tamamen kaybolmuş kalbinde odacıklar oluşmuştur. Cinsiyet ayrımı yavaş yavaş başlamıştır ancak net olarak ayırt edilemez. Gözleri tamamen oluşmuştur. Göz kapakları 27. gebelik haftasına kadar kapalı kalır. Kulakları kafasına göre küçüktür ancak burnu ve ağzı net oluşmuştur. Böylelikle temel organ gelişimleri oluşmuş ve artık büyümeye hazırdır.

9. Haftada Annede Yaşanan Değişiklikler:

Bu dönemde hamilelik hormonu olan hCG vücutta en üst seviyededir. Bu da, 9. haftada gebelik belirtilerinin en şiddetli olabileceği anlamına gelir. Endişeye kapılmayın, hormonların eski seviyesine gelmesi çok yakın. Bir kaç hafta daha sabredin.

  • Ruh Hali Değişiklikleri: Bir yandan hamilelik hormonları yoğun şekilde salgılanmaya devam ederken, bir yandan da bulantı ve yorgunluk gibi semptomların rahatsızlık vermesi nedeniyle duygularınızı kontrol etmek daha zor olabilir. Rahatlamak, mola vermek (kestirmek, meditasyon, pilates yapmak ya da sadece Netflix izlemek) ve stresli ortam veya durumlardan kaçınmak faydanıza olacaktır.
  • Mide Bulantısı: Hamile kadınların % 80'i özellikle sabahları mide bulantısı yaşıyor. Bulantı şikayeti hasta gibi hissettirebilir veya düzenli olarak kusuyor olabilirsiniz. İkiz bebek bekleyen anne adaylarında bu şikayet çok daha şiddetlidir. Hem iyi hem kötü haber şu ki, 9. haftada mide bulantısı muhtemelen en kötü seviyesinde. Sizi daha iyi hissettiren gıdalarla beslenmeye dikkat edin bir kaç deneme yapın mesela. Çoğu anne adayında; zencefil tüketimi, sık sık yemek ve B6 vitamini mide bulantısını hafifletebiliyor. Şimdi zorlanıyorsunuz, ama bu da geçecek. Bunu atlatabilirsiniz!
  • Sık idrara çıkma: Rahminiz genişlediğinden ve pelvik bölgenize büyük kan akışı olduğundan, hamilelik öncesi yaptığınızdan daha sık tuvaleti ziyaret edebiliyor olabilirsiniz. Bunun su tüketiminizi engellemesine izin vermeyin. Bol su tüketimi önemlidir.
  • Yorgunluk: Hormonlarınız 9 haftalık fetüsünüzü büyütmek ve geliştirmek için fazla mesai yaparken, tamamen yorgun hissetmeniz normal. Yapabiliyorsanız daha fazla uyuyun ve gün boyunca sağlıklı aperatifler alarak kan şekerinizi sabit tutun. İkinci üç aylık dönemde, enerjinizin bir kısmını geri kazanacaksınız.
  • Burun tıkanıklığı: Sürpriz! Hamilelik vücutta daha yüksek mukus üretimine neden olabilir.
  • Baş ağrısı:  Hamilelik hormonlarının dalgalanması baş ağrılarına  sebep olabilir. Dehidratasyon, kafein yoksunluğu, açlık, uyku eksikliği ve stres de buna sebep olabilir. En az birkaç saatte bir yiyerek, bol miktarda uyuyarak ve bol miktarda su içerek bu ağrıların önüne geçebilirsiniz. Sıcak veya soğuk kompres baş ağrısını azaltabilir ve dinlenmenize yardımcı olabilir. Herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışın.