RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR ?

RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR ?

RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR ?

 

RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR

Rahim ağzı kanseri, HPV adı verilen bir virüsün çeşitli tiplerinin neden olduğu bir jinekolojik kanserdir. Her yıl dünyada 250 bin kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybederken aynı zamanda virüse karşı yapılan aşıların rahim ağzı kanserini ciddi oranda azalttığı da gözlenmektedir.

 

RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI NEDİR ?

Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsüne karşı geliştirilmiş bir aşıdır. Aşı; laboratuvar ortamında  bu virüse birebir benzeyen içi boş bir yapıdan oluşturuluyor. Bu sayede virüsün kimliği vücuda tanıtılıyor ve bağışıklık sistemi  virüse özgü savunma sistemleri geliştiriyor. Vücut daha sonra gerçek virüsle karşılaşırsa,  savunma sistemleri hazır olduğu için virüsün vücudu etkilemesine izin verilmeden vücutta yok ederek atıyor.

 

AŞIYI KİMLER YAPTIRMALIDIR ?

Aşıyı tüm erkek ve kadınlara yaptırmalıdır. HPV aşısı hem kız hem de erkek çocuklara yapılması önerilen koruyucu bir aşıdır. Dünya çapındaki tüm uzmanlar 11-12 yaşındaki çocukların aşılanmasının önemini vurgulamaktadır. 

Avustralya, Kanada, Portekiz, Norveç, Finlandiya, Danimarka gibi gelişmiş ülkeler ücretsiz olarak okullarda aşılama yapıyor. HPV aşısı, çocuklara dokuz yaşından itibaren yaptırılabilir. Eğer çocuk okullardaki aşı uygulamasını kaçırdıysa; erkeklerde 21, kızlarda ise 25 yaşına kadar telafi aşılaması yapılabilir.

 

GEBELİKTE DE AŞI YAPTIRILABİLİR Mİ ?

Aşının gebelerde uygulanması tercih edilmemektedir. Fakat hamile olduğunu bilmeden aşı yaptıran kadınların bu durum gebeliğinin sonlandırılmasında sebep oluşturmamaktadır.

 

KİMLERE AŞI UYGULANMAMALI ?

  • Dörtlü aşısı üretilişinde kullanılan mayadan dolayı; maya alerjisi olan kişilere yapılmaması gerekiyor. 
  • İkili aşı ise yine üretim tekniği yüzünden kişinin lateks tarzı materyallere duyarlılığı varsa yapılmamaktadır.
  • Eğer kişinin ateşli, orta veya ciddi derecede hastalığı varsa aşının uygulanması için  hastalığın geçmesi beklenmelidir.
  • Gebelerde ise normal şartlarda yapılması önerilmiyor ancak literatürde rastlanan olgularda aşılanmış anneden doğan bebeklerde olumsuz bir etki görüldüğüne rastlanmamaktadır.

 

AŞI NE ZAMAN YAPILMALI ? KAÇ DOZ ŞEKLİNDE YAPILMAKTADIR.

Aşı 15 yaş öncesi 2 doz, 15 yaş sonrası 3 doz şeklinde yapılmalıdır.11-12 yaşından 45 yaşına kadar yaptırılabilir. Aşı ilk cinsel ilişkiden önce yapılması önerilmektedir. İlk cinsel ilişki yaşanmışsa da aşı yaptırılabilir. Ancak aşıdan önce virüs ile karşılaşılmış ise aşı fayda göstermemekte bunun yanında yaşla beraber etkinliği azalmaktadır.

 

AŞININ YAN ETKİLERİ NELERDİR ?

HPV aşısı canlı ve ölü mikrop bulundurmadığından HPV iltihabı, kanser veya ölüm gibi yan etkileri bulunmamaktadır. Sadece  çocukluk çağında yapılan aşı; hafif ateş, aşı yerinde hafif ağrı ve kızarıklık oluşturabilir.

 

AŞININ KORUYUCULUĞU NE KADARDIR ?

Rahim ağzı kanserini oluşturan virüsün yaklaşık 14 yüksek riskli tipi bulunuyor. Bunlar içerisinde,  tip 16 ve 18 hastalığın yüzde 70ini oluşturuyor. Geriye kalan yüzde 30luk bölümün henüz aşısı olmadığı için rahim ağzı kanserinden kesin koruduğunu söylemek şu an için mümkün değildir. 

 

TEK AŞI RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN YETERLİ MİDİR ?

Rahim ağzı kanserinin 3 farklı koruyucu aşısı kullanılmaktadır.

Birincisi rahim ağzı kanserine en çok sebep olan HPV virüsünün iki tipine karşı koruyucu ikili aşı.

İkincisi ikili aşıda var olan tiplerin yanında erkek ve kadında siğillere neden olan HPV tiplerine karşı da koruması olan dörtlü aşıdır. Dörtlü aşı; rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık yüzde 70inden sorumlu tutulan HPV 16 ve HPV 18 e karşı korurken aynı zamanda genital siğillerin yaklaşık yüzde 90nından sorumlu olan ve kanser ile ilişkili olmayan HPV 6 ve HPV 11i de içermektedir. Kliniğimiz de yapılan 4’lü aşıdır.

Üçüncüsü ise erkek ve kadında siğillerine neden olan HPV tipleriyle birlikte, kansere neden olan ek yedi HPV tipine karşı koruması olan dokuzlu aşı. Dokuzlu aşı henüz Türkiyeye girmemiştir. Aşı bu virüsün en sık görülen türlerine karşı geliştirilmiş olup en kısa sürede Türkiye’de kullanılması beklenmektedir. 

 

AŞIDAN SONRA SMEAR TESTİNE DEVAM EDİLMELİ ?

Genital siğiller toplumda yüzde 1 oranında gözlenirken  20li yaşlarda bu oran yüzde 7ye çıkmaktadır. Rahim ağzı kanseri aşısı yapılsa bile mutlaka tarama programlarına devam edilmesi gerekir. 21 yaşından itibaren tüm kadınlara üç yılda bir PAP Smear yaptırması öneriliyor.

HPV ile PAP smear testinin beraber kullanıldığı taramanın, yani Co-Testin ise 30 yaşından itibaren yaptırılması tavsiye edilir. İki testin iyi çıkması halinde beş yıl içerisinde rahim ağzı kanseri veya kanser öncesi lezyonu gelişme oranında düşüş gözlenmektedir.

 

PAP SMEAR TESTİNİ NERDE YAPTIRABİLİRİM ?

KETEM merkezlerinde 40 yaş üstü kadınlarına ücretsiz testler yapılmaktadır. +0 yaş altı kadınlarda ise kliniğimiz de Pap smear ve Hpv taraması yapılmaktadır.