Gebelikte Ödem
Gebelikte Ödem
Artık ayakkabılarınızı bağlamak bile sıradan bir olay değil. Suçlusu şişmiş ayaklar ve bilekler olabilir. Bugün sizlere gebelikte sıkça görülen ödemden ve önlemek için neler yapabileceğinizden bahsetmek istiyorum.
Gebelikte ayaklar 22 ile 27 hafta arası şişmeye başlar ve doğuma kadar böyle devam eder. Allahtan göbeğiniz bu gerçekle yüzleşmenizi engeller ☺
Ödem hamilelik boyunca sizi ve bebeğinizi besleyen ve kan basıncının artmasıyla ve uterusun büyümesiyle artan sıvılardan olur. Bu durum ayaklarınızın, bileklerinizin ve hatta ellerinizin şişmesine sebep olur. Eğer kilonuz da hızla artıyorsa ayaklarda ödem oluşmasına yardımcı olur. Şişmiş ayaklar ve bilekler riskli midir? Bilekte ve ayakta orta dereceli şişlikler zararsız ve normaldir. Ödem genel olarak tüm hamilelerde görülür. Hemen hemen 4 hamileden 3 ünde ödem olur. Ellerinizde ya da yüzünüzdeki ödem bir türlü geçmiyorsa doktorunuzu arayın. Aşırı ödem, yüksek kan basıncı, hızlı şekilde kilo alma ve idrardaki protein fazlasıyla beraber görülüyorsa preeklemsinin belirtisi olabilir. Eğer kan basıncız ve idrar tahliliniz normalse endişelenecek bir durum yoktur.
Ayaklardaki ödeme nasıl engel oluruz?aşağıda size birkaç tavsiyem var.
- Çok uzun süre ayakta kalmayın ya da oturmayın. Mutlaka ayaktaysanız biraz oturup dinlenin. Oturuyorsanız da arada kısa yürüyüşler yapın.
- Otururken ayaklarınızın altına minder koyup yükseltin. Bunu yapmak için çok geçerli bir nedeniniz var ☺
- Yan yatarak uyuyun. Mümkünse solunuza yatın. Böylece böbrekleriniz daha rahat hareket edecek ve daha sık tuvalete gidip ödem atacaksınız.
- Yürüyüş gibi kan akışınızı dengede tutacak, ödem için uygun egzersizler yapabilirsiniz. Eğer doktorunuz da uygun görüyorsa yüzebilirsiniz. Su basıncı vücudunuzdaki sıvının böbreklere oradan da atılmasına yardımcı olacaktır.
- Çok sıkı çorap ya da tayt giymeyin. Kan akışınızı engelleyecek kadar sıkı olmamalı.
- Özellikle dışarıdaysanız rahat ayakkabılar giyin.
- Göbek boşluğu olan hamile çorabı giyin. Göbek altında kalıp çorabın sizi sıkmasına engel olun.
- Çok su için. Ödemi yine sıvıyla atmayı deneyin. Günde 8/10 bardak su vücudunuzdaki gereksiz şeyleri ve ödemi atmaya yardımcı olacaktır.
- Tuz tüketiminiz azaltın. Tamamen kesmeyin ancak ölçüsünde tüketin.
Ödem haricinde gebelikte ayaklar büyüyebilir. Relaxin hormonundan dolayı vücudunuzdaki diğer kaslar gibi ayaklarınızda genişler. Doğum sonrası ödem biter, kilonuz azalır. Ancak ayaklarınız hala büyük kalabilir. Ödemsiz sağlıklı günler diliyorum☺