Gebelikte Bitki Çayları
Sağlık uzmanları bitki çayı tüketmenin sağlığınızı desteklediğini düşünürler. Bitki çaylarının çoğu beslenmeye destek olacak kalsiyum, magnezyum ve demir içerir. Ancak Gebelikte birçok bitki çayı üzerine yapılmış ciddi çalışmalar olmadığı için kadın doğum uzmanları bitki çaylarının kullanımında tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarır.
Bitkisel çaylar, çeşitli bitkilerin köklerinden, çiçeklerinden, tohumlarından ve yapraklarından yapılan çaylardır. Gerçek bitki çayları kafein içermez. Bu çaylar medikal tedaviler için kullanılır.
Hangi çaylar gebelikte güvenilirdir?
Bitkisel olmayan çaylar
Bitkisel olmayan çayların antioksidan içermesine rağmen bazı faydaları olduğu kanıtlanmıştır ancak buna rağmen hamile ve emziren kadınların çayı azaltması istenir. Ortalama bir kupa çay 40/50 mg kafein içerir. Kafeinsiz çayın kafein içermemesi beklenirken o bile 4 mg kafein içerir. Kafein plasentadan bebeğe ulaşır. Ayrıca emziren annelerin kafein tüketmesi bebeğin uyku düzenini bozar. Bu nedenle, kafein tüketimi konusunda net bir söylem yoktur. Tek bilinen hamileyken ya da emzirirken kafeini çok tüketmemeniz gerektiğidir. Sizin için güvenilir miktarı doktorunuza danışın.
Bitki çayları
Bitki çaylarını gebelikte tüketmenin güvenilirliği ile ilgili hala net bir bilgi yoktur. Bazı bitki çayı markaları belirli miktarlarda tüketildiği sürece kullanan herkes için güvenilir bilgisini verir. Zararlı bitki çayları genelde ticari amaçla kullanılmayan ve zehirli madde içeren bitkilerden oluşur. Her zaman belirttiğimiz gibi kullanacağınız bitki çaylarını doktorunuza danışmalısınız.
Gebelik çayları
Genelde ahududu gibi kırmızı meyvelerden yapılan gebelik çayları faydalıdır. Uzmanlar bu çayların düzenli tüketiminin preeklampisi, erken doğum, kanama gibi komplikasyonları engellediğini savunur. Tıbbi çalışmalar bu tür çayların gebelikte güvenli bir şekilde kullanılabileceğini gösterir.
Aşağıda bazı bitki çayları ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
Kırmızı ahududu çayları: Oldukça güvenilirdir. Demir zenginidir. Süt üretimini destekler. Halsizliği azaltır. Doğum ağrılarına iyi gelir. Hamilelik boyunca rahim sağlığını korur. Kullanım zamanı ile ilgili çeşitli öneriler bulunur. Genelde ilk üç aydan sonra kullanılması önerilir.
Ihlamur: Ihlamur gebeliğin son iki üç ayı hariç güvenle tüketeceğiniz bir çaydır. Gebelikteki mide rahatsızlıklarını iyi gelir. Rahatlatıcı bir etkisi vardır. Gribal enfeksiyonlarda boğaz ağrısını giderir. Belirttiğimiz gibi gebeliğin son üç ayında kasların gevşemesine sebep olabileceği için önerilmez. Bazı ilaçlarla tepkimeye girip zararlı olabilir. Bu nedenle kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Ada çayı: Tedbirli olmanız gereken bir çaydır. Genellikle tansiyonu yükselttiği ve düşük riskine sebep olduğu için önerilmez.
Nane çayı: Güvenilir bir çaydır. Sabah bulantılarını ve midedeki gazı önlemek için faydalıdır.
Melisa çayı: Güvenle tüketilecek bir çaydır. Sakinleştirici bir etkisi vardır. Gerginliğe, uykusuzluğa iyi gelir.
Zencefil kökü: Genelde tavsiye edilen bir çaydır. Bulantı ve kusma için önerilir.
Karahindiba çayı: Güvenilirliği konusunda yeterince bilgi yoktur. A vitamini, kalsiyum ve demiri yüksektir. Ödeme iyi gelir ve karaciğeri besler.
Papatya çayı: Güvenilirliği konusunda yeterince bilgi yoktur. Kalsiyum ve magnezyumu yüksektir. Uykusuzluğa ve eklem ağrılarına iyi gelir.
Isırgan otu çayı: Güvenilir bir çay türü değildir. A,C,K vitaminleri içerir. Kalsiyum, potasyum ve demir içerir. Isırgan otu birçok gebelik çayında kullanılsa bile tek başına kullanılması tehlikeli olabilir. Isırgan otunun kullanılan kısmı ve miktarı güvenilirliğini etkiler.
Kuşburnu çayı: Güvenilirliği konusunda kesin bilgi yoktur. C vitamini kaynağıdır. Bağışıklığı destekler.
Bitki çayları kullandığınız ilaçlara göre tepkimeye girebilir ya da sizin için tehlikeli olabilir. Bu nedenle her zaman dediğimiz gibi kullandığınız çayları doktorunuzun onayı olmadan kullanmayınız.
Sağlıklı günler dilerim 😊