Gebelikte Ağız ve Diş problemleri

Gebelikte Ağız ve Diş problemleri

Gebelikte Ağız ve Diş problemleri

Gebelikte yaşanan diş eti ağrılarından ve kanamalarından bahsedelim bugün. Gebelikte diş eti şişmeleri, hassasiyeti, kızarıklıkları ve kanaması görülebilir. Özellikle diş fırçalarken bunlarla karşılaşabilirsiniz. Panik olmayın. Doğum sonrası normale dönecektir. 
Özellikle dördüncü aya girdikten sonra bu durum meydana gelir. Hormonlar diş etlerinizi de 15. haftadan itibaren etkilemeye başlar, kolayca kanamasına sebep olur. Sebepleri nelerdir bir bakalım.
•    Başlıca sebebi hormonlardır. Bu hormonlar ağzınızı bakteri ve plaklara karşı savunmasız bırakır ve diş eti hassasiyeti yaşamanıza sebep olur. Ayrıca eğer doğru bakım yapılmaz ise diş eti iltihabı ve diş çürümesine yardımcı olur. 
•    Ağzınızdaki değişiklikler ve yeme alışkanlıklarınızın değişmesidir. Hamilelik boyunca daha az salya salgılarsınız ve daha çok tatlı ve karbonhidrat tüketirsiniz. Buda diş çürüklerine ve plağa davetiye çıkarır.
•     Hamileliğinizin ilk zamanlarında yaşadığınız bulantıların geriye bıraktığı asit banyosunun dişlerinize ve diş etlerinize geçici etkileri olabilir. 
•    Hamilelik boyunca naneli diş macunlarının tadına ve kokusuna hassaslaşabilirsiniz. Bu nedenle dişlerinizi fırçalamaktan kaçınabilirsiniz. 
Bu durumda neler yapılabilir? 
Hamileliğiniz boyunca diş doktorunuza gidip gerekli kontrolleri yaptırın ve hamile olduğunuzu belirtin.
Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve diş ipiyle diş aralarınızı temizleyin. Fırçanız yumuşak uçlu olmalı. Normal fırça ya da elektrikli olabilir ancak fırçalarken çok sert fırçalamayın. Eğer nane kokusu sizi rahatsız ediyorsa meyve aromalı macunlar tercih edin ya da dişçinize danışın.
Ağzınızdaki bakterilere karşı dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalayın. Alkol içermeyen, ağzınızdaki bakteri ve plagı yok edecek gün içinde kullanabileceğiniz gargara kullanabilirsiniz.
Eğer sabah kusmalarız var ise mutlaka kusma sonrası ağzınızı çalkalayın. Bakteri ve plağı yok eder. 
Yeterli C vitamini almaya dikkat edin. Dişlerinizi ve kemiklerinizi sağlam tutmak için günlük kalsiyum desteğini ihmal etmeyin.
Dişlerinizi fırçalayamayacaksanız şekerli gıdalardan sakının. Tatlı ihtiyacınızı meyve ile gidermeye çalışın. Ancak kuru meyve tüketecekseniz yerken dişlerinize yapışıp şeker etkisi bırakacağını unutmayın. Bunların yerine fındık fıstık ceviz gibi atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz.
Yemek sonrası dişlerinizi fırçalayamıyorsanız ve alerjiniz yok ise şekersiz sakız dişlerinizdeki kalıntıları temizleyebilir.
Diş eti kanamalarını hamilelikte önleyebilir miyiz? Düzenli kontrollerle ve fırçalamalarla yapabilirsiniz. Hamileler bulantılarından dolayı diş kontrollerinden çekinirler. Bazen bu tarz müdahalelerin bebeğe zarar vereceğini düşünürler. Ancak hamilelikte dikkat edilmesi gereken konulardan biriside ağız ve diş sağlığıdır.
Diş eti kanamaları doğum sonrası son bulabilir. Eğer öncesinde sorun yaşamıyorsanız sonrasında da her şey yoluna girer.
Ne tarz diş eti sorunlarında doktorumu aramalıyım ? Bazı diş eti hassasiyetleri, çekilmeleri ve iltihapları normal olabilir. Ancak bazı diş eti çekilmeleri tedavi edilebilir derin iltihaplara sebep olabilir. Bu durumda doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu tarz iltihaplar prematüre veya düşük kilolu bebek doğumlarına hatta preeklemsiye sebep olabilir. Dişlerinizi fırçalarken kanayan bir nodüle denk gelirseniz dişçinize gidip kontrol ettirin. Bu tarz şişlikler hamilelik boyunca vücudunuzun farklı yerlerinde de olabilir ancak doğum sonrası eskiye döner. Anne adaylarımızın her zaman sağlıkla gülümsemesi için ağız sağlığına dikkat edelim. Unutmayın diş tedavisi değil diş hastalıkları size zarar verebilir Bu nedenle gebelikte diş tedavinizi aksatmayın.