Lohusalık Dönemi

Lohusalık Dönemi

Lohusalık Dönemi

Gebelik esnasında anne vücudunda meydana gelen fizyolojik değişikliklerin ortadan kalkması ve genital organların gebelikten önceki şekline dönmesi kadar olan döneme lohusalık dönemi adı verilir. Ortalama 5 hafta kadar süren lohusalık dönemi farklılık gösterir. Annedeki organ sistemlerin gebelik öncesindeki haline dönmesi aylarca sürebilir. Bu süreçte rahim küçülür. Rahmin küçülmesinde en önemli etken ise emzirmedir.

Doğum sonrası kanama miktarı çok önemlidir. Özellikle ilk 2 saat annenin kanamasının dikkatli takip edilmesi gereken bir dönemdir. Doğumu izleyen dönemde adet emzirmeyen kadınlarda 6 ile 8 hafta içinde başlayabilir. Emziren kadınlarda ise daha geç başlar. Fakat emzirme adet mekanizmasını baskılamaz. Bu sebeple lohusaya aile planlaması konusunda eğitim verilmelidir. Doğumu izleyen ilk iki gün lohusaya sıvı ağırlıklı diyet verilir. Diyet içeriği meyve, protein ve sebze içermelidir.

Lohusaya izleyen dönemde karın adalelerinin tonusunu sağlamak amacıyla jimnastik hareketleri yapması tavsiye edilebilir. Normal doğumda egzersizlere 6. haftada başlanırken sezaryen olan hastalarda karın egzersizleri için en az 6 ay beklenmelidir. Lohusalık kadın hayatında önemli bir yer tutar, kadın bu dönemde özellikle ilk doğumu ise korku ve endişe içindedir, hayatına tüm sorumluluğu ve bakımı eşiyle birlikte üstleneceği bir canlı girmiştir. Bu nedenle anneye ihtiyacı olan tıbbi bakım yanında gerek bebek gerekse kendi sağlığıyla ilgili bilgiler vermeli, psikolojik yönden destek tam olarak sağlanmalıdır.